12 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Tvang og diskrimination af arbejdsløse er i orden

Tvang og diskrimination af arbejdsløse er i orden

Onsdag, 17. marts, 2010, 00:00:00

Er det puritanernes moralbegreber, der skal påduttes andre, kamufleret som et ønske om at forbedre befolkningens sundhed? Eller er det en ganske anden dagsorden, der ligger bag?

af Michael Johnson, Arbejdsløshedsklubben i 3F Bygge-, Jord og Miljøarbejdernes Fagforening i København.
38 procent af danskerne mener at forskelsbehandling af syge i orden, ved `selvforskyldt` sygdom.
Eller med andre ord; at vi skubber de svageste i samfundet helt om bag i køen!
Det er resultatet af analyseinstituttet Yuogov Zaperas undersøgelse. Hvordan de ledende spørgsmål i undersøgelsen var formuleret, har ikke vakt pressens interesse. Hvad de 62 procent af den resterende befolkning mener om sagen, er heller ikke interessant.
Andre undersøgelser har vist at den `lavest uddannede` del af befolkningen lever kortere og er mere syge. Vi, der er en del af det, nogle vil kalde arbejderklassen, har haft denne viden i årtusinder.
Forsøgsordninger i seks kommuner viser at 'tvang' er et godt redskab til at forbedre arbejdsløse og `lavt uddannedes` sundhed.
Professionelle undersøgelser og eksperter har talt, eller har de udført et stykke bestilt arbejde?
Hvad er det egentlig, der sker her i landet? Er det puritanernes moralbegreber, der skal påduttes andre, kamufleret som et ønske om at forbedre befolkningens sundhed? Eller er det en ganske anden dagsorden, der ligger bag? En ideologisk kampagne?
Seniorkonsulent i rådgivningsvirksomheden Cowi, Lars Skytte Petersen, bevæger sig tæt på lovens kant om diskrimination, når han opfordrer kommunerne til at sorterer tykke og rygende personale i kommunerne fra ved borger kontakt. Kontakt til befolkningen skal åbenbart fremover kun udføres af `idealmennesker` hvis det står til Lars S. Petersen. Er det sådan, vi vil ha` det?
Er dagsordenen i virkeligheden at forsøge at så den holdning i befolkningen, at er du `selvforskyldt` syg må du selv betale. Altså øget brugerbetaling, flere arbejdsgiverbetalte forsikringer, der sikrer folk i arbejde hurtigere og bedre behandling end arbejdsløse og socialt svage mennesker?
Hvad er `selvforskyldt` sygdom? Hvem skal vurdere det? skal det vurderes eller vil vi holde fast i et samfund, der behandler sine syge lige?
Vil vi fortsat acceptere fyringer på vores offentlige hospitaler, altså flere arbejdsløse - flere syge - selvforskyldte - udgiftsfrie for samfundet - flere skattelettelser.
Hvor går grænsen for, hvad vi vil være bekendt?
I Arbejdsløshedsklubben nægter vi at anerkende begrebet `selvforskyldt sygdom`, ud fra den holdning at ingen påfører sig bevidst selv en sygdom.
Vi ønsker et socialt ansvarligt samfund, der varetager borgernes sundhed, men ikke ved hjælp af tvang, diskrimination og og privatforsikringer.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


17. mar. 2010 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:04

Idekamp