12 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Stem nej til mæglingsforslaget

Stem nej til mæglingsforslaget

Fredag, 26. marts, 2010, 00:00:00

Et nej til mæglingsforslaget åbner for skarpere og mere effektive aftaler mod løndumping

fra Kommunistisk Partis faglige udvalg
Ikke kun de traditionelle kernespørgsmål som løn og tillæg har været til forhandling ved OK-2010, men hele grundlaget for den danske model og de kollektive overenskomster.
Presset fra EU`s indre marked med arbejdskraftens og kapitalens frie bevægelighed, er en tikkende bombe under ikke alene løn- og arbejdsforhold, men også under det danske overenskomstsystem.
Arbejdsgiverne har været i offensiven i forhandlingerne. De tog bestik af den voksende arbejdsløshed og af en fagbevægelse i defensiven. De så muligheden for at tvinge deres vilje igennem. Målet var og er, at arbejderne skal betale for krisen.
Uorganiserede arbejdsgivere - danske som udenlandske - med lønninger og arbejdsforhold, der ligger langt under overenskomsterne, medvirker i stadig stigende omfang til løndumping.
Derfor er skabelsen af et værn imod løndumping blevet rejst som det afgørende hovedkrav fra arbejdspladser, klubber og afdelinger.

Blandet resultat
Med OK-2010 blev kampen mod løndumping og for de kollektive overenskomster for alvor sat i fokus.
Forligene har på enkelte områder faktisk givet redskaber, der kan dæmme op imod løndumping, og har formået at sætte spørgsmålet på den faglige dagsorden.
På andre områder har forligene i hovedsagen karakter af uforpligtende hensigtserklæringer, der ikke binder arbejdsgiverne til at tage et ansvar mod løndumping.
På spørgsmålet om at sikre det såkaldte 'kædeansvar' indenfor byggeriet blev forligsteksten ikke så skarp, som det var muligt indenfor rammerne af overenskomsten.
Reallønnen er indenfor andre områder ikke sikret imod et regulært fald, og HK Privat står tilbage uden indrømmelser på deres hovedkrav om at få fjernet den såkaldte 50 procent-regel.
Resultatet giver samlet set ikke nok. Mere kan hentes - kampen fortsætter.
Et nej til mæglingsforslaget åbner for skarpere og mere effektive aftaler mod løndumping, og en aktiv konflikt kan rejse styrken til at tvinge arbejdsgiverne til et bedre resultat.
Målet med denne og de kommende overenskomstforhandlinger er kampen mod løndumping eller kampen for, at de kollektive danske overenskomster overlever.

Fortsat kamp
Kampen kræver, at fagbevægelsens medlemmer mobiliseres aktivt på arbejdspladserne, og at alle redskaber i overenskomster, aftaler og forlig sættes ind for at sikre denne overlevelse. I denne kamp kan vi ikke forvente velvilje eller støtte fra arbejdsgiverne.
Fagbevægelsens medlemmer kan rejse styrken gennem aktivitet og kamp i hverdagen. Kampen for de kollektive overenskomster kan samtidig overbevise i massevis af tvivlende arbejdere om nødvendigheden af faglig organisering og stærke overenskomster.
Forsvar overenskomsterne - skab aktivitet mod løndumping og udflytning af arbejdspladser!

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


26. mar. 2010 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:04

Idekamp