Det har langt større konsekvenser for bygningsarbejderne, at genoptjeningen af retten til dagpenge nu skal være 52 ugers fuldtidsbeskæftigelse inden for tre år.
![](http://old2010.arbejderen.dk/sites/arbejderen.dk/files/imagecache/aef_image_story_image_example/imagecache/aef_image_original_format/09a-debatfoto_new-101.jpg)
af Hans Martin Andersen, formand Malernes Fagforening Østjylland, Horsens
Regeringen og Dansk Folkeparti har nu aftalt, hvor de vil finde de 24 milliarder kroner, de mener mangler i statsbudgettet.
Det har medført, hvad de kalder genopretningsplanen. Først afsporede de dansk økonomi og gav skattelettelser til de rige. Nu skal regningen for krisen og underskuddet selvfølgelig sendes til dem, der ikke var med til festen.
»Genopretningsplanen« er, når man går den igennem, et amoralsk angreb på de arbejdsløse, på de ufaglærte, på sæsonarbejderne. Samtidig er den et ideologisk angreb på fagbevægelsen og den danske model.
Det er absurd, at regeringen og Dansk Folkeparti, vil lade de ledige betale for den uansvarlige økonomiske politik, der er ført, siden den sorte regering kom til i 2001.
De ledige er ikke skyld i arbejdsløsheden, men står nu i en situation, hvor værdien af deres forsikring, betalt gennem a-kasserne, er halveret med et hug.
Mange risikerer en økonomisk afgrund, der uden tvivl vil skabe massive sociale problemer for det danske samfund. Planen tilsidesætter fuldstændig den danske model. Man fjerner den tryghed, der gør det danske arbejdsmarked netop så fleksibelt, at vi praler med det, ikke kun i Europa men i hele verden.
»Genopretningsplanen« består hovedsagligt af Dansk Folkepartis ønsker og forslag, hvorimod regeringens oprindelige plan har måttet træde til side for Dansk Folkepartis ønsker.
Man kan altså drage den konklusion, at regeringen nu ikke alene er afhængig af Dansk Folkeparti, men at det er Dansk Folkeparti, der agerer regering.
DF mener at danskerne er dovne
Dansk Folkeparti forsøger som sædvanlig at fremstå som de, der endnu engang har forsvaret og skånet de svageste fra regeringens spareplan. En spareplan med nedskæringer af overførselsindkomsterne og kommunernes økonomi.
De arbejdsløse, der skal betale, kan jo, ifølge Dansk Folkeparti, selv gøre noget ved deres situation – hvis de altså gider. Dét er Dansk Folkepartis holdning. Danskerne er dovne og gider ikke arbejde, så længe de kan få dagpenge.
At der med ét kommer flere job ved at halvere den periode, arbejdsløse kan få dagpenge, er enten meget naivt, eller meget arrogant og fjendsk. Desværre er det nok fra Dansk Folkepartis og regeringens side det sidste. Ydermere i en tid, hvor der rent faktisk ikke er noget arbejde at få.
Ifølge Danmarks Statistik steg arbejdsløsheden i årets første kvartal til 230.000 personer svarende til 7,9 procent af arbejdsstyrken. Når man så planlægger at fjerne 24-26 milliarder kroner fra det offentlige i årene 2011-13, kan det ikke undgå at have nogle følgevirkninger. Det vil blandt andet betyde mindre byggeaktivitet og dermed flere arbejdsløse i byggesektoren.
Selve det at halvere dagpengeperioden ændrer ikke specielt meget for bygningsarbejderne. Vi har kun ganske få, som er ledige i mere end to år i træk.
Derimod har det langt større konsekvenser, at genoptjeningen af retten til dagpenge nu skal være 52 ugers fuldtidsbeskæftigelse inden for tre år. For de unge, som måske har vanskeligt ved at holde fast i et job, vil det tage endnu længere at optjene den fulde dagpengeret.
I nogle grupper indenfor bygge- og anlægsbranchen oplever helt op imod 2/3 af samtlige arbejdstagere en ledighedsperiode hvert år. Det betyder, at mange er i fare for at miste deres dagpengeret. Samtidig vil der naturligvis i nedgangstider, som dem vi har nu, være en større risiko for længere ledighedsperioder og dermed en større risiko for at falde ud af dagpengesystemet.
Ændret beregning af dagpenge
Beregningen af dagpengene ændres til at være en års-indkomstmodel, hvor man beregner indkomsten over de sidste 12 måneder som grundlag for dagpengene. Beregningsgrundlaget i dag er de seneste 13 uger.
Ændringen betyder, at dagpenge delvis vil blive beregnet på baggrund af tidligere optjente dagpenge. Det rammer selvfølgelig alle de bygningsarbejdere, som inden for et år har en ledighedsperiode, og det er i nogle fag rigtig mange. Indgrebet rammer altså dem, som er udsat for tilfældigheder i deres ansættelse, såsom vejrlig, sæsonarbejde eller arbejdsfordeling.
Det rammer derfor også fuldstændig tilfældigt i forhold til det totale arbejdsmarked. I nedgangstider selvfølgelig mange flere end i opgangstider. Malernes fagforening Østjylland havde eksempelvis i vinter en ledighed på 30-35 procent.
Folk, som når de er i arbejde, har udsigt til at være ansat i meget lange perioder, indtil de måske bliver fyret, vil ikke falde i denne risikozone, hvorimod de, der har en mere fleksibel tilknytning til arbejdsmarkedet, som i byggeriet, vil gå ned i dagpenge og have en langt større risiko for helt at ryge ud af dagpengesystemet.
Planen er uden tvivl et ideologisk angreb på fagbevægelsen. Det er helt entydigt, hvem der skal betale festen. Udover halveringen af dagpengene, så beskæres fradraget til fagforeningskontingentet.
Reduceringen af fradraget vil få mange lønmodtagere til at overveje, om de har råd til at forsikre sig mod arbejdsløshed. Sjovt nok bliver arbejdsgiversidens skattefradrag ikke berørt.
Alt i alt kan man ikke, hvis man da har hjertet siddende i den rigtige side, blive andet end harm over regeringens og Dansk Folkepartis udspil. »Genopretningsplanen« er en svinestreg af episke dimensioner.
Når man hører, at Dansk Folkeparti er dyrenes stemme, er det ikke svært at gætte sig til, hvilket dyr der er tale om.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278