fra Metal afd. 14, bestyrelsen
En halvering af dagpengeperioden fra fire til to år og beskæring af fradraget for fagforeningskontingenter er et direkte angreb mod den danske model, hvor en af hjørnestenene er et fleksibelt arbejdsmarked.
Det er godt, hovedorganisationerne sætter sig i spidsen for demonstrationen den 8. juni på Christiansborg, og at flere forbund har sat sig i bevægelse mod regeringens spareplan.
Det er både godt og nødvendigt, for det er det værste angreb på lønmodtagerne, siden regeringen og Dansk Folkeparti kom til magten i 2001.
Angrebet på dagpengene er ikke blot et alvorligt slag mod de ledige, det er et angreb på hele sammenholdet i mellem lønmodtagerne.
Gennem de seneste ti år har vi oplevet en stadig udhuling af dagpengenes dækningsgrad, og dermed den understøttelse, man kan få, når man bliver ledig. Netop den økonomiske tryghed er, sammen med fleksibilitet og en aktiv arbejdsmarkedspolitik, et bærende element i den danske model.
Den største trussel mod sammenholdet imellem lønmodtagerne er arbejdsløshed: Jo ringere vilkår for de arbejdsløse, jo større trussel mod sammenholdet. Og det er lige præcis meningen med regeringens plan. Det skal få os til at slås om jobbene, så arbejdsgiverne kan få en billigere arbejdskraft.
Det skal give flere i arbejde, siger regeringen, men der kommer ikke flere arbejdspladser, fordi man tager pengene fra de mennesker, der ikke har noget arbejde.
Beskæring af fradraget for fagforeningskontingenter: Fagforbundene skal nok klare sig. Men mange lønmodtagere, som er presset økonomisk, vil blive fristet til at vælge kontingentet fra og står derfor svagere for eksempel ved en fyringsrunde,
Derfor giver vi fuld opbakning til protest og aktiviteterne omkring »Nej til pakken«.
Vedtaget på bestyrelsesmødet den 1. juni.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278