Israel forhindrer, at cement, stål og andre byggematerialer kommer frem. Med det nuværende tempo skønnes det, at genopbygningen af gaza kommer til at vare 500 år.
![](http://old2010.arbejderen.dk/sites/arbejderen.dk/files/imagecache/aef_image_story_image_example/imagecache/aef_image_original_format/08-kronik-tue-106_0.jpg)
af Tue Magnussen, bestyrelsesmedlem i FN-forbundet
FN-forbundet tager på det kraftigste afstand fra Israels angreb på nødhjælpsskibet forrige mandag. Israel har ingen ret til at blokere eller besætte palæstinensisk område, herunder farvandet ud for Gaza.
Israels angreb på et nødhjælpsskib i internationalt farvand er pirateri, og angrebet er helt ude af proportioner. Israel har på ny groft overtrådt FN’s og det internationale samfunds grundlæggende regelsæt.
FN-forbundet opfordrer derfor til, at Danmark klart og skarpt tager afstand fra Israels angreb på nødhjælpskonvojen og straks kræver Israels konventionsstridige blokade af Gaza ophævet.
Det er aldeles uacceptabelt, at Israel møder en humanitær hjælpeaktion til det nødstedte Gaza med et væbnet angreb i internationalt farvand.
Drabene og pirateriet må undersøges. Derfor er vi glade for i dag at kunne fortælle, at FN’s menneskerettighedsråd i Geneve har besluttet sig for at undersøge Israels angreb. Kun en upartisk, international undersøgelse kan skabe den nødvendige klarhed over det faktiske forløb i det israelske angreb.
Den humanitære nødhjælpskonvoj, der blev angrebet af israelsk militær, medbragte op imod 10.000 ton forsyninger i form af mad, byggematerialer samt bøger og andre skolematerialer til Gaza. Både FN og andre internationale humanitære organisationer kan fortælle om det udtalte hjælpebehov i Gaza.
500 år i ruiner
Med det nuværende tempo skønnes det, at genopbygningen af Gaza kommer til at vare 500 år. Israel forhindrer, at cement, stål og andre byggematerialer kommer frem. Kun få lastbiler med materialer har fået lov til at komme ind i Gaza siden invasionen i januar 2009.
Syge, traumatiserede og fattige mennesker er blevet de første ofre for blokaden. En blokade, der er en klar overtrædelse af den humanitære folkeret, og som har skabt en udtalt nød. En nød som den humanitære konvoj ville forsøge at afhjælpe ved at bryde blokaden af Gaza.
FN-forbundet har også tidligere fordømt den fortsatte blokade af Gaza. Blokaden er en kollektiv afstraffelse af den palæstinensiske civilbefolkning i modstrid med den fjerde Genevekonvention med store humanitære omkostninger, især efter Israels krig mod Gaza i januar 2009.
Med Ban Ki-Moons klare udmelding gentager vi gerne i dag, at Israels blokade må hæves øjeblikkeligt. Tragedien den 31. maj understreger, at blokaden mod Gaza både er uholdbar og forkert. Den straffer uskyldige civile, sagde Ban Ki Moon klart.
Nøden i Gaza er ikke en naturkatastrofe. Det er en menneskeskabt katastrofe forårsaget af Israels blokade. Israel har konsekvent overhørt henstillingerne fra det internationale samfund.
Fattigdom og armod bidrager ikke til at fremme en fredsproces – tværtimod. Derfor bør Danmark selv og via EU samt i FN arbejde for, at blokaden hæves øjeblikkeligt.
I dag står vi på Københavns Rådhusplads, hvor man på baggrund af den vedtagne etiske investeringspolitik diskuterer, om man skal stoppe kommunens investeringer i udbygning af infrastruktur, der skal understøtte Israels ulovlige udbygning af bosættelser i Øst-Jerusalem på Vestbredden.
FN-forbundet er glad for, at Københavns Kommune i sin investeringspolitik har lagt til grund, at investeringer ikke overtræder internationalt anerkendte normer i form af blandt andet FN-konventioner. Og der skal ikke være nogen tvivl om udmeldingen fra FN:
Bosættelserne i Øst-Jerusalem og på Vestbredden er konventionsstridige, og en infrastrukturel udbygning er i strid med de internationalt anerkendte normer, der blandt andet har fundet udtryk i mange FN-resolutioner.
Så vi håber, at en enig borgerrepræsentation vil opgive investeringerne og dermed sende et klart signal til Israel om, at vi ikke fortsat accepterer en tilsidesættelse af folkeretten.
Det er vigtigt, at Danmark understreger, at en fredsløsning i konflikten sker på grundlag af folkeretten. I lighed med flere andre EU-lande stemte Danmark den 26. februar i år i FN for en resolution, som kræver, at Gaza-krigens parter skal undersøge Goldstone-rapportens anklager om, at der blev begået krigsforbrydelser.
Goldstone-rapporten
Goldstone-rapporten pegede på alvorlige overtrædelser af menneskerettighederne og af den humanitære folkeret, heraf nogle der lægger sig op af krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden.
Goldstone-rapporten konkluderer blandt andet, at israelske styrker sandsynligvis begik krigsforbrydelser ved at angribe civilbefolkningen og ved at bruge den som skjold, samt alvorlige brud på den fjerde Genévekonvention, herunder brud på forbudet mod tortur og ved ødelæggelse af private ejendomme.
Goldstone-rapporten kritiserer også den konventionsstridige israelske blokade af Gaza. Ved at lukke grænserne indskrænkede Israel civilbefolkningens ret til mad og vand, samt en acceptabel levestandard.
Palæstinensiske væbnede grupper krænkede ifølge Goldstone-rapporten den humanitær folkeret ved at sende upræcise raketter mod civile områder og udsætte civile for unødig fare ved at angribe tæt på beboelsesområder.
FN’s dokumentationsteam fandt ingen beviser på, at væbnede palæstinensiske grupper havde ført civile hen på steder, som de vidste, ville blive angrebet, eller at man havde brugt hospitaler, ambulancer eller FN-bygninger til at skjule militære aktiviteter.
De to parter afleverede hver især i starten af februar i år utilfredsstillende svar. FN’s generalforsamling gav parterne yderligere fem måneder til at gennemføre de påkrævede undersøgelser.
Når rapporten i slutningen af næste måned kommer op i FN igen, er det vigtigt, at Danmark arbejder for, at der ikke må være straffrihed for krigsforbrydelser, hverken i Gaza, Israel eller andre steder.
Rapportens dokumentation af overgreb og krigsforbrydelser må ikke syltes. Der må ikke være straffrihed for krigsforbrydelser, hverken i Gaza, Israel eller andre steder.
International ret
Hvis en så vigtig FN-rapport ikke bliver fulgt op, betyder det ikke alene straffrihed for krigsforbrydelser, og at overgreb kan fortsætte uhindret, men også en uacceptabel underminering af den internationale retsorden.
Ofte har det internationale samfund, herunder Danmark, ofret hensyn til menneskerettigheder og folkeretten for at fremme en fredsproces i den israelsk-palæstinensiske konflikt. Det har imidlertid vist sig at være en fejl.
Israels angreb på den humanitære nødhjælpskonvoj er et eksempel på, at tilsidesættelse af internationale konventioner forværrer udsigterne til fredsforhandlinger.
En international retsorden er ikke en forhindring, men derimod fundamentet for en varig fred. Efter Israels angreb på den humanitære nødhjælpsflåde er det – udover kravet om en uvildig international undersøgelse – vigtigt,
* at Danmark fastholder en afstandtagen overfor Israel ved at kræve, at den konventionsstridige blokade af Gaza straks skal ophøre, og
* at Danmark tager afstand fra de ulovlige bosættelser på Vestbredden, og i særdeleshed
* at Danmark gennem FN bakker op om Goldstone-rapportens krav om en retsforfølgning af begge siders krigsforbrydelser under Gaza-krigen.
Det er vigtige krav, men jeg vil gerne tilføje, at erfaringen viser, at det er vigtigt, at vi fastholder fordømmelsen af Israels overgreb og tager konkrete skridt til at udtrykke den.
Et første klart skridt kunne være, at Danmark i EU-regi aktivt arbejder for en suspension af EU’s associeringsaftale med Israel og arbejder for, at Israels planlagte optagelse i OECD aflyses.
I stedet for en blokade af humanitær hjælp til en nødstedt befolkning i snart tre år kunne et andet skridt være, at Danmark tager initiativ til en international våbenembargo overfor Israel, indtil Israel har accepteret at søge konflikten løst gennem egentlige fredsforhandlinger.
Tale ved demonstration den 3. juni på Københavns Rådhusplads.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278