Jævnligt ses konstruerede billeder på bagsmækken af lastvognstog af glade grise dasende imellem græs og blomster. Hvorfor, når dette kun er virkeligheden for fire ud af hundrede svin?
af Jette Rosenkvist, Haderslev
Landbrug & Fødevarer har nyligt præsenteret deres fremtidsvision for erhvervet under navnet »Vækst i balance«.
I den anledning har direktør for MAPP Centret og professor ved Århus Universitet, Klaus Grunert, udtalt til bladet FoodCulture, at det er vigtigt for erhvervet »fremover at være ærlig i kommunikationen med omverdenen«.
Jeg er helt enig og vil foreslå landbrugsindustrien at ophøre med sin forløjede fremstilling af virkeligheden for produktionsdyrene i dansk fødevareindustri. Eksempelvis manipuleres der stærkt på grisetransportvognene:
»Sundhed giver trivsel« er et af de statements, som ofte møder trafikanter. Udsagnet klinger hult på baggrund af, at mindst ti millioner grise årligt dør i danske svinestalde. Endvidere tildeles konventionelle slagtesvin gennemsnitligt tre doser antibiotika i deres omtrent et halvt år lange liv. Er det sundt? Tegn på trivsel?
Jævnligt ses konstruerede billeder på bagsmækken af enorme lastvognstog af glade grise dasende imellem græs og blomster. Hvorfor, når dette kun er virkeligheden for fire ud af hundrede svin?
Ligeledes er grisene altid afbilledet med en stor krølle på halen. Hvorfor, når over 99 procent er halekuperede?
Skiltet »Levende dyr« bagpå svinetransporter sidder lige i øjenhøjde til at fange bilisternes blik. Nok så relevant ville det være for vognmænd og svineproducenter at holde skiltet op foran egne øjne, al den stund antallet af anmeldelser for vold mod grise er steget voldsomt siden 2006.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278