Det er vel næppe helt tilfældigt, at ølbranchen er så imødekommende overfor danske politikere. Mon de også stiller op med gratis øl, hvis arbejderens redaktion opretter et øllaug?
![](http://old2010.arbejderen.dk/sites/arbejderen.dk/files/imagecache/aef_image_story_image_example/imagecache/aef_image_original_format/08A-Roedtrad-lobbyisme.jpg)
DEN RØDE TRÅD
af Birthe Sørensen, redaktør, Arbejderen
Når 72 folketingspolitikere, EU-parlamentarikere og ministre tre gange om året mødes i Folketingets Øl Laug for at smage på specialøl og for at hygge sig på tværs af partiskel, betaler ølbranchen det hele.
Og ikke kun drikkevarer men også glas med laugets logo påtrykt og slips og dækkeservietter er sponsoreret af en række danske mikrobryggerier og af Bryggeriforeningen, som endda er inviteret med til møderne.
Bryggeriforeningen er en brancheforening, der har som sit erklærede mål at varetage ølbranchens interesser. Øl-lauget samler politikere fra Dansk Folkeparti til Enhedslisten og er angiveligt en fritidsinteresse for folketingsmedlemmerne.
Det var Kristeligt Dagblad, som bragte historien frem i denne uge. Reaktionerne har været mange. De involverede politikere mener, at det blot er en bagatel, og laugets oldermand, Kristian Pihl Lorentzen (V), kalder hele postyret for »en storm i et glas øl«.
Det er selvfølgelig rigtigt, at der næppe er millioner af kroner på spil. Alligevel er det vel næppe helt tilfældigt, at ølbranchen er så imødekommende overfor danske politikere. Mon de også stiller op med gratis øl, hvis Arbejderens redaktion opretter et øllaug?
Vildledning
Millioner er er der til gengæld i den »fede« EU-historie, som Arbejderen har skrevet om hele ugen. Helt præcis 7,5 milliarder kroner, som den magtfulde europæiske drikke- og fødevarebrancheforening, CIAA, har brugt på en massiv kampagne for at få vedtaget deres eget forslag til mærkning af fødevarer.
Kampagnen, som også omfattede dyre middage med politikere, havde effekt. EU-parlamentet godkendte for nylig den såkaldte GDA-mærkning på trods af, at en lang række forbruger- og sundhedsorganisationer har advaret mod den.
Som det fremgik i gårdsdagens avis, mener også fødevareminister Henrik Høegh, at mærkningen kan vildlede mere end den vejleder.
Historien er en blandt mange om lobbyisme i EU-systemet, hvor industriens indflydelse er indbygget i den måde, EU træffer sine beslutninger på. Industrien sidder simpelthen med ved bordet i en lang række ekspertudvalg eller videnskabelige arbejdsgrupper, som er en vigtig del af EU’s beslutningsproces. Derved får de indflydelse, allerede før lovene bliver fremsat.
Den EU-kritiske Corporate Europe Observatory anslår, at der er mere end 15.000 lobbyister tilknyttet EU-systemet. Hovedparten kommer fra store virksomheder, banker og kapitalfonde.
Vaccine og Roundup
Sådan er det ikke helt i Danmark - eller også er det bare det samme på en anden måde?
Mærsk-koncernen har i hvert fald leveret en del eksempler på, at den evner at få regeringen til at skifte holdning efter, hvad der passer koncernen bedst. Og på universiteterne får erhvervslivet stigende indflydelse, også på hvad der skal forskes og udvikles i.
Direkte lobbyisme overfor politikere bliver også mere og mere udbredt. Da Folketinget for et par år siden skulle tage stilling til at indføre vaccination mod livmoderhalskræft kæmpede to medicinalvirksomheder med næb og klør for at netop deres vaccine bliver valgt.
Det fik den daværende formand for Folketingets sundhedsudvalg, Preben Rudiengaard (V), til at udtale: »Jeg må nok sige, at jeg aldrig har oplevet noget lignende. Begge firmaer har været meget aggressive i deres lobbyisme over for mig«.
Eller hvad med historien om ukrudtsmidlet Roundup. I denne uge kom det frem, at blandt andet københavnernes drikkevand er på vej til at blive forurenet af miljøgiften, som i stigende grad findes i grundvandet.
Da Roundup kom på markedet i 70'erne, sagde kemigiganten Monsanto, at ukrudtsmidlets aktive stof, glyphosat, aldrig ville ende i grundvandet, fordi det binder sig til jernoxider i jorden. I dag ved vi, at det ikke passer.
Men i mange år har Monsanto været særdeles aktiv for at overbevise om sin påstand. Da Folketinget i 2003 sendte et lovforslag i høring, der skulle forbyde Roundup på lerjords-marker om efteråret, sørgede Monsanto for, at en såkaldt uafhængig, britisk 'ekspert' fik foretræde for Miljøudvalget.
Dengang sagde Enhedslistens Keld Albrechtsen til Arbejderen:
– Jeg er dybt rystet over, at Monsanto overfor miljøudvalget fremlægger stærkt vildledende materiale. Der er tale om et hidtil uset eksempel på skamløs lobbyisme.
Eksemplerne viser, at der er al mulig grund til at forholde sig særdeles kritisk overfor lobbyisme.
Folketingets Øl Laug har nu meddelt, at det overvejer, om medlemmerne fremover selv skal betale for smagsprøver fra bryggerierne. Men i EU-Parlamentet kan Bendt Bendtsen (K), Dan Jørgensen (S) Morten Messerschmidt (DF) og Anna Rosbach (DF), som er medlem af parlamentets Ølklub, fortsat drikke uden betaling. Her er det den europæiske bryggerisammenslutning, Brewers of Europe, som betaler regningen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278