Fagforeningen opfordrer regionsrådet til at tilbagekalde besparelsen og sikre den nødvendige kvalitet og kapacitet på regionens Arbejds- og Miljømedicinske afdeling.
fra FOA Social- og Sundhedsafdelingen, København
Region Hovedstaden vil reducere budgettet for Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling med fem millioner kroner, svarende til knap en tredjedel af klinikkens budget. Regionsrådets forretningsudvalg behandler sagen i dag 12. august.
Besparelsen vil fjerne flere læge- og, sekretærstillinger, ligesom sygeplejerske- og seniorforskerstillingerne formentlig skæres væk. Reduktionen får alvorlige konsekvenser for klinikkens aktiviteter, herunder patientarbejde, virksomhedsbesøg og rundbordssamtaler, serviceniveau i forhold til patienter og samarbejdspartnere herunder fagforeninger og myndigheder, forsknings-, udviklings-, formidlings- og rådgivningsarbejde og dermed forebyggelsesindsats.
Der forudses øgede ventetider, og det er et spørgsmål om den værdifulde frie henvisning kan opretholdes. Indskrænkningen i klinikkens kapacitet vil reducere antallet af førstegangs-undersøgelser med 3-500 om året, ligesom helbredsundersøgelser for folk med natarbejde fjernes. Uddannelse af Arbejdstilsynets ansatte vil også blive berørt.
Sattelitklinikker i Hillerød, Glostrup og Bornholm kan næppe opretholdes, hvilket vil belaste patienter med lang vej til Bispebjerg Hospital, hvor alle funktioner samles. Og vil medføre fald i henvisninger.
Det har i årevis været kendt – også af regering og Folketing – at 38 procent af alt fravær kan henføres til helbreds-skadelige påvirkninger i arbejdslivet.
For at kunne træffe beslutninger, der angriber årsagerne til dette voldsomme tab af produktivitet, må den politiske beslutningsproces nødvendigvis have adgang til solid forskningsbaseret viden.
Det seneste tiår er der sket en indsnævring af forskningsmiljøer, der producerer viden om årsagssammenhænge mellem somatiske og psykiske lidelser og helbredsskadelige påvirkninger i arbejdsmiljøet.
Forskningen på landets arbejdsmedicinske klinikker, er uvurderlig for samfundets mulighed for at kunne forøge produktiviteten gennem forebyggelse af fravær og fastholdelse af helbredsskadede ansatte på arbejdsmarkedet.
Netop dette har Arbejdsmedicinsk Klinik i samarbejde med Institut for Folkesundhed leveret omfattende viden til gennem forskningsprojektet ASUSI (Arbejdsmiljø, Sygefravær, Udstødning, Social Arv og Intervention), som er det første danske forskningsprojekt, der forsøger at finde årsagerne til sygemeldinger – ved på én gang at undersøge virkningen af arbejdsmiljø, forhold under opvækst, livsstil, »rangorden« på arbejds-pladsen m.m.
… med nedskæringerne vil det måske også blive det sidste.
Fagforeningen opfordrer indtrængende regionsrådet til at tilbagekalde besparelsen og sikre den nødvendige kvalitet og kapacitet på regionens Arbejds- og Miljømedicinske afdeling.
Smid ikke guld på gaden!
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278