09 Jul 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Giftskib uvelkommen i Nyborg

Giftskib uvelkommen i Nyborg

Fredag, 20. august, 2010, 10:15:07

I Tyskland har 11 berørte bystyrer og 2 berørte delstater sagt nej. Hvem ville have forestillet sig, at Danmark efterfølgende skulle sige ja til at modtage verdens største lager af HCB-affald.

Giftskib uvelkommen i Nyborg
Lars Refn
På tegningen synger en australsk sømand en glad sang... glad måske, fordi han bringer giften væk fra sit hjemland...

af Jens Ellegaard – på vegne af Nej til Toksiner i Nyborg

Som bekendt har miljøministeren godkendt, at 6000 tons meget giftigt affald kan blive sejlet fra Australien til Nyborg; hvor det skal destrueres på Kommunekemi.

Vi, en borgergruppe i byen, finder dette totalt forkasteligt. Det er en klar tilsidesættelse af alle internationale konventioner, herunder Baselkonventionen. Risikoen ved lastning, søtransport og losning er stor og uanset Kommunekemis store ekspertise, er der en risiko i forbindelse med oplagring og destruktion af dette ekstremt giftige stads! Australien både kan og bør selv håndtere dette problem, som har eksisteret siden 1991.

Nedenstående er en appel til Nyborgs politikere om at protestere mod dette vanvid:

Kære byrødder!
Jeg skriver til jer på vegne af Nej til Toksiner i Nyborg. Vi er en nystartet borgergruppe, der er modstandere af den planlagte transport af særdeles giftigt affald fra Australien til Nyborg.

Vi havde ikke i vores vildeste fantasi forestillet os, at disse planer ville blive ført ud i livet. I Tyskland har 11 berørte bystyrer og 2 berørte delstater sagt nej, med henvisning til, at de ikke finder det dokumenteret, at Australien ikke selv kan håndtere dette problem.

Hvem ville have forestillet sig, at Danmark efterfølgende skulle sige ja til at modtage verdens største lager af HCB-affald. HCB er et af de giftigste stoffer, som forlængst er blevet forbudt (omkring 1990) af FN. Det er dette lager, som Danmark nu har sagt ja til at sende til baghaven i Nyborg, med henblik på destruktion på Kommunekemi. Hvilket image giver det en by, der gerne vil være bosætningskommune?

Vi er på ingen måde efter Kommunekemi som virksomhed!

KK udfører et stort og professionelt arbejde til gavn for miljøet i Danmark. Vi er også overbevist om, at KK er dygtige og internationalt anerkendte for deres ekspertise i håndtering af farligt affald. Men derfra og til at Nyborg skal være modtagestation for ekstremt farligt affald fra den anden side af jordkloden er der langt!!! Ikke mindst i betragtning af, at det er et faktum, at Australien kan klare dette problem selv! Ikke alene er de forpligtet af Baselkonventionen til at gøre det; men de har faktisk også tidligere arbejdet på at gøre det.

Bekymring i Australien
Affaldet har ligget siden 1991 i Botany Bay, Sidney, hvor det har været kilde til enorm bekymring for lokalbefolkningen. I 2002 afgav en, af delstatsregeringen i New South Wales, nedsat kommission sin rapport og anbefaling om affaldets destruktion. Denne rapport tillader vi os at henvise til. Vi forventer ikke, at i midt i en travl tid med skoledebat vil kunne læse det hele; men henviser til side 115, hvor kommissionens anbefalinger står!

Dette burde i sig selv være nok til, at dokumentere, at Australien kan håndtere dette alvorlige problem selv, men også, at de rent faktisk tidligere har arbejdet på det. Regeringskommissionens rapport finder I her:  http://www.coi.nsw.gov.au/inquiry/40/6.pdf.

Ud over dette henviser vi også til én af de 11 borgmesterprotester fra Tyskland. Denne protest, – som igen henviser til, at man ikke finder det bevist, at Australien ikke kan klare destruktionen på betryggende vis - er vedtaget i enstemmighed i byrådet i Herten.

Kære byrødder! I bør gøre det samme, – og I bør gøre det nu! Tiden er knap; men det vil være af stor betydning, hvis bystyret i Nyborg på denne måde viser mod og styrke på alle nyborgenseres og hele verdens miljøs vegne.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. aug. 2010 - 10:15   30. aug. 2012 - 19:21

Læserbrev