06 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Sammen – for fremtiden

Sammen – for fremtiden

Lørdag, 04. september, 2010, 10:41:57

Resultatet af et kommende folketingsvalg er langt fra givet. Sommeren viste med al tydelighed, hvor sårbar alliancen mellem S og SF er. Og det er ikke godt nok at være mindre slem end VKO.

Sammen – for fremtiden
Bjørn Gemzøe
Da finansminister Claus Hjort Frederiksen fremlagde den såkaldte genopretningsplan proklamerede han, at med denne plan ville regningen for krisen være betalt. Men der er flere regninger på vej til den brede befolkning

af Jørgen Petersen, Kommunistisk Parti

 

Spillet om finansloven er i fuld gang. Alt tyder på, at det ender med den største finanspolitiske stramning i Danmark i 25 år. Regeringen vil ikke sende regningen for krisen til bankdirektørerne, som fyldte deres lommer, mens finanskrisen brød ud. Der skal skæres ned i velfærden og være nulvækst i den offentlige sektor med det angivelige formål, at Danmark skal leve op til EU’s konvergenskrav.

Flere nedskæringer på vej

Da finansminister Claus Hjort Frederiksen fremlagde den såkaldte genopretningsplan proklamerede han, at med denne plan ville regningen for krisen være betalt. Men der er flere regninger på vej til den brede befolkning. Senest krævede finansministeren, at de offentlige ansatte viser løntilbageholdenhed ved de kommende overenskomstforhandlinger, accepterer en mere fleksibel arbejdstid, og bliver længere på arbejdsmarkedet. Samtidigt betyder udsultningen af kommuner og regioner, at der vil komme nye fyringsrunder i kommunerne og på hospitalerne.

Også arbejderne i den private sektor har betalt dyrt for krisen med stigende arbejdsløshed og historisk lave lønstigninger.

Med udbruddet af finanskrisen er den ideologiske kamp skærpet om blandt andet fordelingspolitikken og velfærdssamfundets fremtid. VKO har længe ført en politik for at sikre større vækst i den private sektor end i den offentlige. Med markedsgørelsen af den offentlige sektor er porten åbnet på vid gab, for at private virksomheder kan tjene profit på befolkningens velfærd.  

Med de systematiske skattelettelser til de velstillede har regeringen samtidigt fjernet en en del af indtægtsgrundlaget for den kollektive velfærd. Regeringen afviser at sætte skatten op. Den peger alene på forringelser og en øget markedsgørelse, som vejen til at skabe balance i den offentlige økonomi.

Ny politik...
Da titusinder mødtes på Christiansborg Slotsplads den 8 juni, var det et signal om, at et flertal i befolkningen ønskede en ny politik og en ny regering. Det var tydeligt at mærke både på arbejdspladserne og i meningsmålingerne.

Hen over sommeren har S og SF igen mistet terræn. Det skyldes ikke alene den massive personhets i medierne mod Helle Thorning Schmidt på grund af hendes mands skattesag. Det skyldes også, at S-SF’s plan, »fair løsning«, på flere områder er i direkte modstrid med ønsker og forventninger i arbejderklassen. Det gælder ikke mindst forslagene om at udvide arbejdstiden og svække efterlønnen.

Regeringen har bevidst tilrettelagt processen med finanslovsforhandlingerne med henblik på at vinde det kommende folketingsvalg. Banen kridtes op for skattelettelser til erhvervslivet og fjernelse af iværksætter-beskatningen. Det er asocialt og målrettet stemmefiskeri, som endnu engang vil svække finansieringsgrundlaget for den offentlige sektor.

Det er nødvendigt at gå til modangreb.

Ser man ud over Danmark, er der igen voksende aktivitet. I kommuner og regioner ruster de offentlige ansatte og deres fagforeninger sig til et opgør mod nedskæringsbudgetterne sammen med forældre og andre brugere. Her ligger kraften til forandring.

Kommunistisk Parti opfordrer oppositionen til at sige åbent fra over for nedskæringspolitikken og ikke, som vi nu ser i kommunerne, tage ansvaret for at føre regeringens økonomiske diktat igennem lokalt.

Ny regering
Resultatet af et kommende folketingsvalg er langt fra givet. Sommeren viste med al tydelighed, hvor sårbar alliancen mellem S og SF er, når den ikke baserer sig på en virkelig folkelig mobilisering og bygger på ønsket om et grundlæggende politisk kursskifte. Det er ikke godt nok at være mindre slem end VKO.

Der er brug for at lytte til, hvad der rører sig på landets arbejdspladser og uddannelsessteder, i kommuner og regioner.

Kommunistisk Parti opfordrer ikke mindst fagbevægelsen til at styrke kampen mod den borgerlige regering. Der er brug for, at der diskuteres og rejses krav og forventningerne til en kommende regering. Krav, som der skal kæmpes for, op til, under og efter et folketingsvalg.

Fagbevægelsen har kæmpet mod blandt andet skattelettelserne og halveringen af dagpengeperioden. Det er nødvendigt at gøre det klart overfor oppositionen, at vi forventer og kræver, at sådanne asociale tiltag øjeblikkeligt rulles tilbage efter valget.

Sammen for fremtiden
Kommunistisk Parti vil støtte Enhedslisten ved det kommende valg. Vi opfordrer til, at der skabes en bred politisk alliance på et solidarisk grundlag, som arbejder for, at både S, SF og Ø opnår et godt valgresultat. Det er vejen til at vælte den borgerlige regering. Indtil nu har der været en alt for ensidig og ukritisk støtte til S og SF.

Nødvendig politisk mobilisering
Der er kun godt en måned til Folketinget åbner den 5 oktober, hvor vi igen skal samles på Slotspladsen. Den tid skal bruges til at skabe mobilisering om det politiske kursskifte, der kan vælte Lars Løkke og Co og sætte en stopper for den asociale politik.

Det er ungdommens interesseorganisationer, der har taget initiativ til aktiviteterne den 5. oktober. Det lover godt for fremtiden. Der er brug for fuld opbakning fra hele fagbevægelsen og alle, der kæmper for en solidarisk udvikling af Danmark.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. sep. 2010 - 10:41   30. aug. 2012 - 19:15

Kommentar