For at få disse svineudvidelser gennemtrumfet har man landet over planer om at bygge biogasværker, som angiveligt skal forgasse gyllen.
af Holger Ø. Mortensen, Odder
Landet over er mange nye svineudvidelser på vej. Især udvidelser i og nær vores landsbyer er problematiske.
Men også flere nye staldbyggerier i det åbne land forårsager store ulemper for de nærmest boende. Visse steder bygger man meget store stalde med plads til mere end 1000 dyreenheder (DE). (En DE svarer til 37 slagtesvin).
Det siger sig selv, at 40.000 grise samlet på ét sted vil skabe store miljømæssige problemer i nabolaget i form af lugt- og støjplager.
Der vil komme en masse transport til og fra sådan en svinefarm i form af kørsel af foder, levende og døde grise – og ikke mindst frakørsel af husdyrgødning (gylle).
Det værste er, at loven ikke levner uheldige naboer ret til at søge kompensation for tort og svie og tab af ejendomsværdi. Grundlovens paragraf 73 om den private ejendoms ukrænkelighed er sat over styr.
For at få disse svineudvidelser gennemtrumfet har man landet over planer om at bygge biogasværker, som angiveligt skal forgasse gyllen. Denne gas ønskes derefter solgt til højstbydende.
Man forsøger ganske enkelt at skabe et alibi for at producere flere slagtesvin. Det hævdes også, at den afgassede »guldgødning« skulle være bedre for planterne på marken.
Myterne
Endnu en myte fra landbrugets side. Ikke al gylle optages af planterne – måske kun trefemtedele. Resten udvaskes via markdrænene til vores vandmiljø. Denne usunde tendens forstærkes kun af de stadigt større nedbørsmængder i fremtiden.
Men ingen af disse biogasværker baseret på gylle har nogensinde givet overskud. Og nogle få steder har fjernvarmemodtagere i årevis betalt overpris for denne dyre energiform.
Selv branchefolk udtaler, at der ikke er økonomi i gyllegasværkerne. Hvem vil købe denne dyre gas? Det kan kun gøres med flere subsidier til landbruget.
De nye svineudvidelser harmonerer yderst dårligt med regeringens forkætrede Grøn Vækst og de kommende vandplaner.
Og der mangler tilsyneladende koordinering mellem regeringens lovkrav, miljøministeren og kommunernes kompetence på området – og de afgørelser de enkelte kommuner kommer frem med.
Modstrid
Herudover handles der i direkte modstrid med EU’s vandrammedirektiver.
Det er også derfor, et veritabelt slagsmål er opstået mellem regeringen og Karen Ellemann (V). Venstre undsiger ganske enkelt miljøministeren, da det landbrugsvenlige parti ikke vil miste mere af sit hjerteblod – nemlig bønderne.
Også Danmarks Naturfredningsforening (DN) tager afstand fra de mange svineudvidelser. Og er også skeptiske overfor biogasværker.
Fra DN siger man, at gylle i sig selv ikke er særlig anvendeligt til gasfremstilling. Det kan kun lade sig gøre ved at tilsætte store mængder andet organisk materiale, herunder grøntafgrøder, slagteriaffald og storbyslam (indeholdende tungmetaller, hormonstoffer med videre).
Som en tilhører sagde til et miljømøde: »Hvorfor fodre grise for at producere gas, når man kan lave det af biomasse?«
DN mener ganske enkelt, at svinetallet i Danmark skal halveres.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278