06 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Vi støtter vennerne – både her og der

Vi støtter vennerne – både her og der

Lørdag, 11. september, 2010, 11:14:12

Folketinget kanaliserer bistandskroner til partikammeraterne i ulandene.

Et flertal i Folketinget har oprettet et Institut for Flerpartisamarbejde. Instituttet skal udbrede erfaringer fra det danske folkestyre til inspiration for ulandene. Desuden skal Folketingets partier støtte vennerne i  det fjerne.

»Instituttet vil  udgøre en merværdi for den samlede  danske demokratistøtte ved inddragelse af Folketingets partier i demokratisamarbejdet, dels ved etablering af direkte samarbejde mellem danske og udenlandske politikere baseret på en tvær- og flerpolitisk platform, dels ved at give de danske partier mulighed for enkeltvis at yde  direkte parti-til-parti støtte (søsterpartistøtte)«, skriver Søren Pind.

Alle partier stemte for instituttet undtagen Enhedslisten. Instituttet får 75 millioner kroner at jonglere med i de næste tre år. Pengene tages  fra ulandsbistanden. Pengene fordeles med 50 procent til tværpolitiske projekter. 50 procent går til søsterpartistøtte mellem enkelte partier i Danmark og et eller flere partier i ulandene.

Søsterpartier er vennerne, »der holdningsmæssigt eller ideologisk set ligger på linje med hinanden, og som f.eks. er med i samme internationale sammenslutning af partier.«

NGO-forum, der består af 11 danske organisationer, støtter demokratisk udvikling i ulandene, men var yderst kritiske, da forslaget var til høring, skriver u-landsnyt.dk. Alene høringsfristen for loven var et demokratisk problem.

»Indledningsvis skal det påpeges, at en høringsfrist på seks dage inklusiv en weekend (reelt fire arbejdsdage) er en urimelig kort frist, der giver demokratiet ringe vilkår. Vi bad om to dages forlængelse af høringsfristen, så vi kunne nå en ordentlig drøftelse i vores respektive organisationer, men det blev afslået«, skriver NGO-forum i høringssvaret.

NGO-forum skriver endvidere: »Bestyrelsens sammensætning giver en urimelig overvægt til de politiske partier, som er tildelt 9 ud af 15 pladser. Instituttet skal levere input til demokratisering/flerpartisamarbejde i samarbejdslandene, og det arbejde drejer sig ikke om dansk partipolitik«.

Tirsdag mødte udviklingsminister Søren Pind instituttets nye bestyrelse.  Formanden er Henrik Bach Mortensen, medlem af Venstres hovedbestyrelse, direktør i Dansk  Arbejdsgtiverforening, medlem af Lars Løkke Rasmussens liberale netværk  Havreholdgruppen og medstifter  af Cepos.

Peter Kurrild-Klitgaard, der også en central figur i Cepos, er med i bestyrelsen udpeget af Rektorkollegiet. Første næstformand er Jeppe Kofod fra Socialdemokraterne, anden næstforemand Venstres Karsten Lauritzen.

De 11 organisationer i  NGO-forum har én repræsentant i bestyrelsen for instituttet, der også kaldes en »rejsefond for danske politikere«.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. sep. 2010 - 11:14   30. aug. 2012 - 19:18

Idekamp