06 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Er kultur kun noget med høj hat og briller?

Er kultur kun noget med høj hat og briller?

Onsdag, 29. september, 2010, 11:04:46

Er konklusionen, at man gerne må bedrive politik på kulturnatten, bare det er pakket ind i dans og halløj?

af Annette Thierry, medlem ‑af Dansk Palæstinensisk Venskabsforening 

Modellen af Vestbredden kom alligevel ikke til Helsingør på kulturnatten, da Cityforeningen – efter tidligere at have givet tilsagn –meldte afbud torsdag eftermiddag, dagen før kulturnatten!

Citychefen i Helsingør Cityforeningen skriver til Dansk Palæstinensisk Venskabsforening, at kulturnatten jo er for kulturen, og at vores indslag er politisk. Angivelig skal beslutningen være truffet efter nærlæsning af vores pressemeddelelse i bladet Nordsjælland.

Imidlertid er det sådan, at det ansøgningsbrev, foreningen sendte til Cityforeningen den 23. august, i endnu højere grad beskriver det politiske indhold i modellen end den stærkt forkortede pressemeddelelse, der står i Nordsjælland fra denne uge.

Vi skrev blandt andet: »Modellen viser Vestbredden med angivelse af det israelske sikkerhedshegn/mur, veje igennem Vestbredden kun for israelere, israelsk beslaglæggelse af palæstinensiske vandressourcer, israelske bosættelser på palæstinensisk jord.«

Ikke noget under stolen
Her kan vist ikke være nogen tvivl om, at vi snakker politik. Desuden skrev vi: »Ud over dette vil vi forsøge at få cirka ti palæstinensere, som danser palæstinensiske danse, med til at optræde. Men vi har ikke endeligt tilsagn fra dem endnu.«

Det er muligt, at det er det, der har udløst et ja, da dans jo er et alment accepteret udtryk for kultur. Men bemærk, at der står, vi vil »forsøge«, og at vi ikke har tilsagn. Og bemærk, at Cityforeningen ikke har gjort tilsagnet betinget af, at vi opnår aftale med danserne.

Afvisningen kan give anledning til flere overvejelser. Danserne ville jo, ganske rigtigt, vise et udtryk for palæstinensisk kultur – eller måske ville nogen se dansen som et tegn på overlevelseskraft trods undertrykkelsen.

Men danserne ville under alle omstændigheder være en tilføjelse, og sikkert et trækplaster, og ikke på nogen måde eliminere det politiske budskab.

Politik er også kultur
Så – er konklusionen, at man gerne må bedrive politik på kulturnatten, bare det er pakket ind i dans og halløj?

Har man fuldstændig glemt, at kultur betyder »den måde, vi lever på«? Det betyder ikke kunstnerisk udfoldelse, kunst er en af måderne. Tager man den oprindelige betydning alvorligt, er »politik« naturligvis et af menneskets livsudtryk.

Vi viser med modellen, hvordan palæstinenserne lever, og vi viser samtidig vores holdning til det, vores protest – det er en del af vores måde at leve på, vores livsudtryk.

Denne måde at opfatte kultur på kunne endda være begrundelsen for at lade byens forretninger spille så stor en rolle på kulturnatten. Indkøbsmåder er da en del af et samfunds kultur.

Men forretningerne tager skam deres rolle alvorligt. Bankerne arrangerer konkurrencer, caféerne serverer »kulturdrinks«, og tøjbutikkerne har fantastiske slagtilbud.

Så næste år skal vi sige »alt er kultur« – eller »alt er kultur, bare det er med høj hat og briller«?

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


29. sep. 2010 - 11:04   30. aug. 2012 - 19:21

Læserbrev