06 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Den gamle magtelite tabte pusten

Den gamle magtelite tabte pusten

Lørdag, 02. oktober, 2010, 10:30:02

❝Der kom ikke et »nyt Honduras« i Ecuador. hvert fald ikke denne gang. Ecuadors præsident hedder fortsat Rafael Correa.

Den gamle magtelite tabte pusten

Nyhedskommentar af Mona Jensen

Torsdagens kupforsøg i Ecuador viser, at demokratiet og fremskridtet er skrøbeligt. Latinamerikas gamle magtelite har langt fra mistet sine tænder og bider til, når lejlighed byder sig.

Kupforsøget skulle gentage »sucessen fra Honduras«, hvor  miliæret afsatte landets folkevalgte præsident. Fem måneder efter gennemførte kupmagerne et såkaldt parlamentsvalg, fik valgt deres kandidat til præsident, som nu bydes velkommen i USA og EU.

Men der kom ikke et Honduras i Ecuador. I hvert fald ikke denne gang. Ecuadors præsident  hedder fortsat Rafael Correa.

Ekspræsident spøger i kulissen
Det startede som et »folkeligt oprør i Ecuadors politi« over en ny lov, der ændrede reglerne for tildeling af privilgier i politiet og hæren. Det var første scene i den drejebog, som de ansvarlige bag kuppet havde strikket sammen.

Politiet omringede parlamentet, barrikaderede indgangene og brændte dæk af i gaderne. Andre – heriblandt soldater i luftvåbnet – lukkede Quitos internationale lufthavn i nogle timer. Andre igen forsøgte at tage kontrol  med landets tv- og radiostation. Disse andre var imidlertid ikke tilfældige utilfredse betjente. Nej det var 40 personer, som blev anført af advokaten Pablo Guerrero, skriver den latinamerikanske tv-station TeleSur.

Guerrero er ikke en »hr hvem som helst«. Han er advokat for Ecuadors tidligere præsident, den konservative Lucio Gutiérrez, der i dag leder det største oppositionsparti i Ecuadors parlament.

Kupmagerne havde imidlertid ikke folkelig opbakning. Det stod hurtigt klart i løbet af de omkring 12 timer, hvor de holdt Rafael Correa  som gidsel på et hospital.

Folket støtter Correa
Folk i hovedstaden Quito strømmede til – både på pladsen foran præsidentpaladset og foran det hospital, som kupmagerne lod belejre. Samtidig begyndte folk rundt i landet at bevæge  sig mod hovedstaden for at forsvare  landets forfatning og demokrati.

Hvornår militæret besluttede sig for at befri Rafael Correa vides ikke, men den folkelige mobilisering har  helt sikkert hjulpet beslutningen på vej.

Ecuadors præsident Rafael Correa er ikke tvivl om, at der står mere magtfulde kræfter bag kupforsøget end  nogle få tusinde utilfredse politifolk.

Fra præsidentpaladsets balkon sagde Correa selv til sine mange tilhængere, at det  var et rendyrket kupforsøg.

– Der var en masse agenter, klædt som civile, og vi ved, hvor de kom fra, erklærede Rafael Correa.

Også kritikere af Correa blandt landets oprindelige befolkning vender sig mod kuppet. CONAIE – bevægelsen for de oprindelige folks rettigheder i Ecuador – har fordømt kuppet og siger, at utilfredsheden bliver udnyttet af højrefløjen.

Der kommer nu et efterspil, hvor de virkelige sammenhænge bag kuppet skal rulles op og de ansvarlige stilles for retten. Til den tid vil vi vide, om der også har været tråde til udenlandske kræfter.

Ecuadors politichef ventede ikke på det retlige efterspil, men meddelte i går, at han trak sig.

USAudtryke torsdag sin støtte til Rafael  Correa og tog i gennerelle vendinger »afstand fra vold og lovløshed«, som udenrigsminister Hillary Clinton udtrykte det. Alligevel er der skarpe modsætninger mellem Ecuador og USA, efter at amerikansk militær sidste år blev smidt ud af Manta-basen i Ecuador, selvom USA lagde massivt pres på Correa.

Begivehenhederne i Ecuador viser, at den sorte reaktion slår til, når den mindste sprække viser sig. Og de ekstreme kræfter fra militærdiktaturenes epoke lever stadig.

Venstrebølgen blev ikke stoppet i denne omgang, men reaktionen ligger og lurer på næste chance. Kun bred folkelig modstand kan forhindre, at næste chance krones med succes.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


02. okt. 2010 - 10:30   30. aug. 2012 - 19:15

Kommentar