Vi er tilfredse med, at Klimakommissionen har set det store potentiale, der er i at energirenovere og energieffektivisere bygninger, både i forhold til opvarmning og i forbindelse med fremstilling.
fra Blik- og Rørarbejderforbundets kongres
Blik- og Rørarbejderforbundet ønsker, at Danmark ved midten af dette århundrede ikke mere er afhængig af fossile brændsler.
Ved at reducere udledningen af kuldioxid (CO2) til et minimum kan vi være med til at fjerne frygten for en klimakatastrofe og samtidig give vores børn og børnebørn troen på en grøn fremtid.
På vej mod dette mål tager vi i Blik- og Rørarbejderforbundet energipolitisk sigte på specielt opvarmning og indeklima i landets bygninger, hvor vores medlemmer i deres daglige arbejde allerede i en årrække har været med til at reducere energiforbruget og mindske forureningen.
Vores medlemmers udbygning af fjernvarmen er således en stor del af forklaringen på, at det årlige CO2 udslip fra opvarmning er mere end halveret de sidste 25 år.
Blik- og Rørarbejderforbundet opfordrer til, at Danmark udbygger brugen af solvarme, jordvarme, vandkraft, vindkraft og lignende alternativer til fossile brændselsteknikker.
Beregninger i Varmeplan Danmark viser, at CO2-udslippet fra opvarmningssektoren kan halveres endnu en gang inden 2020, og at denne sektor stort set kan blive CO2-neutral allerede omkring år 2030.
Det kan ske ved en satsning på udbygning af fjernvarmen, så den kommer til at dække to trediedele af det samlede varmebehov, mens opvarmningen i den sidste trediedel primært sker ved en omstilling fra oliefyr til varmepumper.
Blik- og Rørarbejderforbundet anbefaler kraftigt denne hastige udbygning, og vi er glade for, at Klimakommissionen peger i samme retning.
Sæt arbejde i gang
Blik- og Rørarbejderforbundet er også tilfreds med, at Klimakommissionen har set det store potentiale, der er i at energirenovere og energieffektivisere bygninger – både i forhold til opvarmning og i forbindelse med fremstilling i erhvervslivet.
Blik- og Rørarbejderforbundet opfordrer regering og Folketing til hurtigst muligt at udbygge den offentlige transport og sørge for priser, der gør den offentlige transport til et reelt alternativ.
Ligesom Klimakommissionen ser vi i Blik- og Rørarbejderforbundet ingen begrundelser for ikke at komme i gang med dette arbejde med det samme, og vi opfordrer det offentlige i stat, regioner og kommuner til at gå forrest.
For at sikre, at arbejdet kommer i gang, kræver Blik- og Rørarbejderforbundet, at Folketinget sikrer, at offentlige selskaber kan låne og stille garantier udenfor de afstukne lånerammer til alle samfundsøkonomisk fordelagtige investeringer i varmeforsyning, køleforsyning og energirenovering af offentlige bygninger.
Blik- og Rørarbejderforbundet anser også det nye Bygningsreglement for et skridt i den rigtige retning med blandt andet nye og skærpede komponentkrav.
Staten skal stille lånegarantier til rådighed for offentlig, private og erhvervslivet til energirigtige renoveringer og ombygninger. Sikkerheden for lånene skal ligge i en tilbagebetalingsplan, som for den enkeltes opgave finansieres gennem den energibesparelse, der opnås.
Hvad vil folketinget
Blik- og Rørarbejderforbundets medlemmer er parat til fortsat at arbejde for et bedre miljø. Det ses blandt andet ved, at flere hundrede af vores medlemmer inden for det sidste år har været på et helt nyt efteruddannelseskursus.
Kurset »Tjek på energien« fokuserer på rentable energibesparelser og kunderådgivning om løsningsmuligheder.
Spørgsmålet er nu, om Folketingets medlemmer er lige så parate. I Blik- og Rørarbejderforbundet venter vi spændt på VK-regeringens energiplan og minder om, at der i de sidste 30 år har været bred enighed i Folketinget om energipolitikken.
Sådan håber vi også, at det bliver denne gang, og forbundet henstiller til, at det sker hurtigst muligt. Blik- og Rørarbejderforbundet vil ikke acceptere blokpolitik eller valgtaktiske finurligheder, der vil udskyde igangsætningen af disse samfundsmæssigt fordelagtige arbejdsopgaver.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278