Kun et mindretal af politikerne ønsker at forbedre lovgivningen, selv hvis den ender med at krænke lovlydige borgeres demonstrationsret.
fra Klimabevægelsen i Danmark, landsudvalget
Demonstrationsretten og den grundlovssikrede forsamlingsfrihed er og bør være en naturlig del af demokratiet – også i kampen mod klimakrisen.
Klimabevægelsen i Danmark betragter det som en selvfølge, at almindelige mennesker kan markere deres frustration over den manglende politiske vilje til at løse de stadigt voksende klimaproblemer.
Det er også vigtigt, at klimaaktivister kan skabe ikke-voldelige happenings i det offentlige rum og derved øge opmærksomheden på vores fælles problemer.
Under klimatopmødet i København 2009 blev demonstrationsretten udfordret. Først og fremmest af politiets dramatiske overreaktion på en håndfuld urolige deltagere i massedemonstrationen den 12. december.
Hele 968 demonstranter – næsten alle fredelige – blev anholdt, bundet og placeret på jorden i adskillige timer i frostvejr og uden tilstrækkelige toiletforhold. De fleste blev derpå sendt til Klima-fængslet i Valby og først løsladt dagen efter.
Kun fire af disse demonstranter endte med at blive sigtet for uroligheder.
Det er desuden dybt problematisk, at politiet brugte præventive anholdelser af syv aktivister fra Climate Justice Action i forbindelse med Reclaim Power-demonstrationen den 16. december, og at aktivisterne derpå blev anklaget på et særdeles tyndt grundlag for at have planlagt en række konkrete hærværks- og voldsaktioner.
Påstande, som domstolene har fastslået, var helt igennem uholdbare og uden videre sammenhæng med de netop afsagte domme.
Endelig blev der slået overdrevent hårdt ned på de fire Greenpeace-aktivister, som lavede en ulovlig men 100 procent fredelig happening under gallamiddagen på Christiansborg den 17. december.
Disse aktivister blev holdt varetægtsfængslet helt frem til den 6. januar 2010.
Politikerne
Klimabevægelsen i Danmark tager afstand fra tre forhold ved disse begivenheder:
For det første myndighedernes overreaktion i alle tre tilfælde og især den 12. december 2009.
For det andet, at den nuværende lovgivning i Danmark rummer en række bestemmelser, der lægger op til at blive misbrugt. Især muligheden for præventive anholdelser af tilfældige borgere – uden sigtelse og i helt op til 12 timer.
For det tredje, at de fleste politikere ikke ønsker at forholde sig til problemstillingen. Politiet vil naturligvis blive kritiseret hårdt af politikerne, hvis det ikke sikrer orden i gaderne, men kun et mindretal af politikere ønsker at kritisere politiet, hvis det bruger overdreven magt.
På samme måde ønsker kun et mindretal af politikere at bruge kræfter på at forbedre lovgivningen, selv hvis den ender med at krænke lovlydige borgeres ret til at demonstrere fredeligt.
Alt dette svækker demokratiet ved at skræmme almindelige mennesker fra at markere deres opbakning til klimasagen i det offentlige rum.
Selv i de tilfælde, hvor aktivister bruger civil ulydighed, kan en uforholdsmæssigt hård fremfærd fra politi og anklagemyndighed gøre borgerne utrygge ved at deltage i ellers fuldt lovlige demonstrationer og happenings i andre sammenhænge.
Afskrækkelse
Klimabevægelsen ønsker ikke at forsvare slagsmål med politiet eller aktioner, hvis indhold fører til voldelige sammenstød.
Disse konflikter bidrager kun til at svække klimasagen ved dels at skræmme endnu flere almindelige mennesker væk fra gaden og dels at fremme et meget negativt mediebillede af klimaaktivisme generelt.
Men i forbindelse med den civile ulydighed den 16. og 17. december var politiets og anklagemyndighedens fremgangsmåde og anklager overfor de nævnte aktivister på ingen måde proportionale med aktionerne.
Og at tilbageholde tæt på 1000 lovlydige borgere den 12. december og lade dem sidde bundet på jorden i adskillige timer for at fange en håndfuld urolige demonstranter er helt uacceptabelt.
Du kan støtte både klimasagen og demonstrationsretten ved at deltage i den næste, brede klimademonstration »Der er ingen planet B«. Den finder sted på lørdag den 4. december – midt under klimatopmødet i Cancun, Mexico.
Klimademonstration i København lørdag den 4. december fra Axelborg kl. 13 til Christiansborg
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278