Regeringen synes ikke at have respekt for, at høringer bør kunne føre til ændringer og genovervejelser, samt at de har stor betydning i bestræbelserne på at undgå uklar lovgivning og egentligt lovsjusk.
Til Folketingets Præsidium v/ folketingsformand Thor Pedersen.
Kære Præsidium, kære Thor Pedersen. Denne henvendelse fremsendes på vegne af en lang række organisationer, der finder det stadig mere uacceptabelt, at det er blevet reglen snarere end undtagelsen, at der er urimeligt korte høringsfrister i forbindelse med fremsættelsen af nye lovforslag i Folketinget.
Det fremgår blandt andet af Folketingets hjemmeside, at »En del af lovgivningsprocessen går ud på, at organisationer og myndigheder med flere får mulighed for at kommentere nye lovforslag og sende deres bemærkninger til ministeren«.
Denne mulighed eksisterer i dag reelt ikke i en lang række tilfælde. Den aktuelle anledning er fremsættelsen af lovforslag L66 om ændring af gebyrer i udlændingeloven.
et »hørings«-forløb
Udkastet til lovforslag blev sendt i høring torsdag den 11. november med høringsfrist til mandag den 15. november.
Lovforslaget blev fremsat to dage senere – den 17. november – og ministeriets resumé af høringssvar den 18. november, hvorefter der var førstebehandling den 25. november.
Det fremgår klart af høringssvar, samt af resuméet af høringssvarene, at en lang række centrale organisationer ikke har haft mulighed for at svare indenfor tidsfristen, og ligeledes, at en lang række af de organisationer, der svarer, finder det helt uacceptabelt, at der er mindre end tre hverdage til at inddrage ekspertise og udfærdige svar.
Det meget komprimerede forløb giver ikke reel mulighed for, at lovforslaget kan påvirkes af høringsprocessen, ligesom det ikke giver Folketingets medlemmer rimelige muligheder for at få kendskab til faglige vurderinger.
Det anføres af ministeriet i fremsendelsen af høringsresuméet, at senere fremsendte høringssvar vil blive videresendt til Integrationsudvalget.
Men høringsprocessen knytter sig til første behandling, og ved udsendelsen af udkastet til forslag til høring den 11. november understreges det af ministeriets udlændingelovkontor, at svar skal være fremsendt senest den 15. november.
Den aktuelle lovproces er dog kun anledningen til denne henvendelse, og vi skal anmode om, at vores brev betragtes som en appel til Præsidiet om at reagere på et generelt stort problem.
folketingets ansvar
Hver gang høringer gennemføres med ekstremt korte varsler, er der konkrete undskyldninger fra de involverede ministre – i dette tilfælde henvises således til finanslovens vedtagelse.
Det må imidlertid være regeringens og Folketingets pligt og ansvar at tilrettelægge lovgivningsprocessen, således at den respekterer de regler, der gælder for processen. Tilsidesættelsen af reglen om rimelige høringsfrister er et generelt problem.
Regeringen synes ikke længere at have respekt for høringsproceduren og for, at høring bør kunne føre til ændringer og genovervejelser, samt at høringer har stor betydning i bestræbelserne på at undgå uklar lovgivning og egentligt lovsjusk.
Det er i den situation alene Folketinget, der har mulighed for at pålægge regeringen og dens ministre at respektere reglerne for lovprocessen og herunder for den del af den demokratiske proces, der har med høringsproceduren at gøre.
Vi vil meget gerne orienteres om, hvordan Folketingets Præsidium i fremtiden vil sikre respekten for høringsprocessen.
Kopi af denne henvendelse fremsendes til statsministeren.
Underskrevet af:
HK Danmark, Steen Karlsen
Red Barnet, Bente Ingvarsen
HK Stat, Thora Petersen
AC, Jens Mølbach
Danske Studerendes Fællesråd, Johanne Skriver
LO, Marie Louise Knuppert
Amnesti Nu, Toni Liversage
FTF, Bente Sorgenfrey
Den Katolske Kirke i Danmark, Helle Jørgensen
DRC, Niels-Erik Hansen
Dansk Socialrådgiverforening, Janne Bram Jensen
Dansk Flygtningehjælp, Andreas Kamm
Adoption og Samfund, Michael Paaske
LOKK, Lene Johansson
Ægteskab uden Grænser, Anne Zacho Møller
Folkehøjskolernes Forening i Danmark, Niels Glahn
Danner, Vibe Klarup Voetmann
Kirkernes Integrationstjeneste, Hans Henrik Lund
Komiteen Flygtninge under Jorden, Michala Clante Bendixen
Indvandrerrådgivningen, Leif Randeris
Bedsteforældre for Asyl, Jørgen Kirkegaard
Retspolitisk Forening, Bjørn Elmquist
Retssikkerhedsfonden, Ole Espersen
3F, Mette Hyllested-Winge
RCT, Bengt Sjølund
Kristelig Fagbevægelse, Erik Bertelsen
Fredsfonden, Knud Vilby
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278