03 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Efterløn og ungdomsarbejdsløshed

Efterløn og ungdomsarbejdsløshed

Onsdag, 19. januar, 2011, 10:43:07

Det virker helt tåbeligt, at forslaget kommer på bordet i en situation, hvor vi står med det samme problem, som efterlønnen i sin tid skulle bidrage til at løse.

 Anders Munk, af formand for LO Aarhus.

Antallet af unge arbejdsløse er steget dramatisk også her i Aarhus. For tre år siden modtog 5500 unge mellem 16 og 24 år dagpenge eller kontanthjælp. Nu er 10.400 unge aarhusianere ramt af ledighed.

I slutningen af 1970’erne voksede køen af unge uden job også. Dengang indførte regeringen efterlønsordningen. Den skulle gøre det muligt for ældre, der havde slidt hele livet på arbejdsmarkedet, at trække sig tilbage med helbredet nogenlunde i behold. Samtidig blev der plads til nogle af de ledige unge.

Venstre, som sad i regering, da ordningen blev gennemført, vil nu afskaffe efterlønnen.

Det virker helt tåbeligt, at forslaget kommer på bordet i en situation, hvor vi står med det samme problem, som efterlønnen i sin tid skulle bidrage til at løse.

Desuden er det kun fire år siden, at mulighederne for at få efterløn blev væsentligt ringere. Argumentet var, at vi »om nogle år« kommer til at mangle arbejdskraft.

Noget tyder på, at ændringerne fra dengang har virket. I efteråret 2007 var 5461 aarhusianere på efterløn. Tre år senere er antallet faldet til 4775.

Økonomer, politikere og arbejdsgivere påstår fortsat, at vi vil få et problem.

Virksomhederne kan selv være med til at løse det. De kan i højere grad gøre det muligt at arbejde på vilkår, der passer til et seniorliv. Efterlønnen er i dag indrettet sådan, at modtagerne kan arbejde ubegrænset, de bliver blot modregnet time for time i deres ydelse.

Fagbevægelsen tager gerne en forhandling om, hvordan vi indretter arbejdspladserne, så flere får lyst til at blive længere på de vilkår, som de nu kan klare.

Foreløbig ser vi den stik modsatte tendens.

Vi mangler ikke arbejdskraft, men derimod arbejdspladser. Skulle problemet endeligt opstå, kan vi sagtens skaffe flere hænder. Samtidig skal vi være klar til at tænke nyt, for eksempel i teknologiske løsninger, som kan afhjælpe arbejdskraftmangel.

Det er ingen løsning at afskaffe efterlønnen og lade de dårligst uddannede og lavest lønnede betale for de seneste års skattelettelser til de veluddannede rige.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. jan. 2011 - 10:43   30. aug. 2012 - 19:21

Læserbrev