03 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Gør Løkkes efterlønsraket til en nytårsfuser

Gør Løkkes efterlønsraket til en nytårsfuser

Torsdag, 20. januar, 2011, 10:37:03

I dag er der 200.000 ledige på arbejdsmarkedet og 800.000 mennesker, som står udenfor. Ikke desto mindre er regeringens bedste bud at fjerne den ret, almindelige lønmodtagere har for et værdigt otium.

Fotomontage: Arbejderen

fra repræsentanter for Fagligt Ansvar, Byggefagenes Samvirke og OK-initiativet

Vi bakker helt op om det stormøde, som LO indkalder til for tillidsfolk og fagligt aktive i Odense Congress Center den 2. februar, og opfordrer alle fagforeninger i hele landet til at gøre, hvad der er muligt for at sikre en stærk opbakning – så vi får skudt gang i en offensiv for en ny regering og en ny politik frem til det valg, som kommer i løbet af i år.

Det festfyrværkeri af politisk løftebrud, som statsminister Lars Løkke Rasmussen antændte med sin nytårstale, har udviklet sig til absurd teater.

Vi står i dag i en situation, hvor der er 200.000 ledige på arbejdsmarkedet og 800.000 mennesker, som står udenfor.

Ikke desto mindre er det bedste bud, som regeringen og de øvrige efterlønsjægere kan komme med, at fjerne den ret, som almindelige lønmodtagere har for at få et værdigt otium.

Det er dybt urimeligt – og bryder med et velfærdsforlig, som en bred kreds af partier, inklusiv Løkkes eget, indgik for blot tre år siden. Sandheden er, at Løkkes jagt på efterlønnerne i realiteten er et redskab til at lægge pres på lønningerne.

Hele den offentlige tale om manglende hænder på arbejdsmarkedet mangler sammenhæng og peger på, at der er to veje ud af krisen: nedskærings- og sparevejen eller job- og udviklingsvejen.

Det er en kendsgerning, at det offentlige i dag mangler finansiering. Det mærker alle gennem nedskæringer, besparelser og serviceforringelser, alt sammen resultater af den privatiserings- og markedsgørelse af den offentlige sektor, som den borgerlige regering har stået i spidsen for.

Vi siger, at der er brug for andre svar i form af en offensiv politik på en række områder:

* Job- og arbejdsmarkedspolitik, som sætter klima og renoveringer i centrum.

* Opgør med dagpengeforringelserne og det kontrolhelvede af de ledige, som er indført.

* Effektiv indsats mod social dumping.

* Øget fokus på uddannelse.

Vi vil også arbejde på at udvikle og støtte oppositionens politik på disse og andre områder. For skal der ske ændringer på disse områder, er det vigtigt, at der sker en mobilisering i hele befolkningen.

Med det faglige initiativ den 2. februar er det første skridt taget, som skal brede sig som ringe i vandet.

Vedtaget på møde den 17. januar. 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. jan. 2011 - 10:37   30. aug. 2012 - 22:08

Udtalelser