Regeringen og Dansk Folkeparti ønsker ingen dialog med fagbevægelsen. Torsdag viste nogle af fagbevægelsens medlemmer hvor uklogt det kan være.
af Martin Serup, tillidsrepræsentant for havnearbejderne i Københavns Frihavn
Fredag morgen besluttede havnearbejderne i Københavns Frihavn at genoptage arbejdet.
De havde en kort diskussion inden, hvor de med tilfredshed konstaterede, at det var lykkedes at komme ud med budskabet torsdag.
For en gang skyld blev det også arbejdspladsernes stemme, der blev hørt i medierne.
Ellers har for eksempel efterlønsdebatten været mest præget af eksperter. Især økonomer af den slags, som ikke var i stand til at forudse den økonomiske krise få uger, ja få dage før den sendte os alle til tælling. Nu er de til gengæld meget sikre på, hvordan arbejdsmarkedet og dets behov ser ud i både den nære og fjerne fremtid.
Arbejdsnedlæggelserne torsdag gav større medieomtale end det historiske møde i Odense i onsdags, hvor over 5000 tillidsrepræsentanter fra hele LO-området, gav hinanden håndslag på at få sendt den borgerlige regering på førtidspension og erstattet af en ny regering med en ny politik. Derfor følte havnearbejderne sig foranlediget til at strejke.
Havnearbejderne er stolte af den danske model med sit aftalesystem og det fagretslige system og i modsætning til regeringen også i praksis. Det er derfor et stort skridt at nedlægge arbejdet for dem i strid med aftalesystemets fredspligt og imod appellen fra deres tillidsrepræsentant om at undlade en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse. Og selvfølgelig foretrækker havnearbejderne, lige som alle andre, at gøre det de er bedst til. Nemlig at betjene havnens kunder.
Men efter i ti år at have oplevet hvordan den borgerlige regering skærer ned på velfærden og tramper på den danske model, samtidig med at der foræres milliarder til de rigeste, nåede de, sammen med andre transportarbejdere, et punkt hvor det var vigtigt at sige stop.
Derfor brød de deres fredspligt for at bruge deres demokratiske ret til at strejke. Det er jo en af de unikke ting ved den danske model. Vi har et fagretsligt system, men det er ikke ulovligt at strejke. Godt det samme. Strejkeretten er en af de universelle menneskerettigheder, som man måler et demokrati på.
Kampen for at vælte regeringen og få valgt en ny med en ny politik er ikke slut.
Havnearbejderne vil være at finde i den kamp .
Regeringen og Dansk Folkeparti ønsker ingen dialog med fagbevægelsen. Torsdag viste nogle af fagbevægelsens medlemmer hvor uklogt det kan være.
Havnearbejderne vil også appellere til pressen.
Torsdag fik vi plads. Vi håber, at pressen har lært noget om, at de, der lægger ryg til, også ved noget. Vi er også eksperter.
Overvej at tage fagbevægelsen og dens medlemmer alvorligt. Overvej at lade fagbevægelsens medlemmer og deres tillidsrepræsentanter komme til orde, også når de passer deres arbejde.
Fagbevægelsen er landets største og vigtigste græsrodsbevægelse.
Den demokratiske debat og proces kan kun blive styrket ved at erkende dette.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278