02 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Psykisk sygdom som underholdning

Psykisk sygdom som underholdning

Fredag, 04. februar, 2011, 21:09:39

Mindre støtte til medicin. Sværere adgang til førtidspension. Sengelukninger og nedskæringer. Psykisk syge oplever mange forringelser.

»Kimmie – en leukæmikomedie«.

Sådan lyder overskriften på en kronik, som Bodil Andersen har haft i Information. Hun er speciallæge i psykiatri og vred over, at DR’s serie Lykke præsenteres som en såkaldt depressionskomedie.

»Kunne man forestille sig en serie med denne overskrift i den bedste sendetid søndag aften på DR«, spørger Bodil Andersen.

»Nej selvfølgelig ikke. Sådan noget spøger man ikke med. Så er det noget andet med psykisk sygdom, det kan nemlig godt være underholdning«, skriver hun.

Bodil Andersen mener, at mediernes lemfældige behandling af psykiatriområdet er med til at legalisere den stribe af forringelser, de psykisk syge udsættes for i øjeblikket.

Lægemiddelstyrelsen er lige nu i gang med at ændre tilskudsreglerne for antidepressiv og angstdæmpende medicin. Fremover vil syge kun kunne få tilskud til nogle få af de billigste præparater. Ændringen er ene og alene begrundet i ønsket om at spare penge. Konsekvenserne kan blive alvorlige for mange psykisk syge, mener Bodil Andersen.

»Mange af de patienter, der er i forebyggende behandling med antidepressiv medicin, har været igennem lange behandlingsforløb, hvor de ofte har prøvet flere forskellige typer medicin, inden de endelig har fået den medicin, der har hjulpet dem«, konstaterer hun og forklarer nærmere:

»Det er almindeligt at starte behandlingen med et billigt præparat. Ender patienten med at få et dyrere præparat, er det, fordi de billige ikke har virket, eller fordi der har været bivirkninger af medicinen.

Mennesker med depression reagerer meget forskelligt på medicinen, det der virker på den ene, virker måske ikke hos den anden eller også giver det bivirkninger, understreger speciallægen.

Bodil Andersen konstaterer, at den her forringelse kommer over i en flere år lang negligering af det psykiatriske område fra regeringens og regionernes side.

»Officielle statistikker viser, at psykiatrien har et efterslæb på 21 milliarder kroner over de seneste ti år i forhold til somatikken. Alligevel nedlægger man senge som aldrig før.«

Regeringen har også fremlagt et forslag til reform af førtidspensionen, som vil betyde, at langt færre psykisk syge skal kunne få førtidspension. Det rammer først og fremmest alle under 40 år med en psykiatrisk diagnose. Målet er at nedbringe antallet af førtidspensionister og spare penge.

»Det pynter måske på tallene, men folk bliver ikke raske af, at man fjerner deres forsørgelsesgrundlag, og man har næppe tænkt sig i stedet at bruge penge på at behandle disse mennesker? Man vil skabe et proletariat af psykisk syge, der må leve af kontanthjælp, indtil de bliver gamle nok til at få pension«, forudser speciallægen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. feb. 2011 - 21:09   30. aug. 2012 - 19:18

Idekamp