02 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ikke-vold strategiens succes i Ægypten

Ikke-vold strategiens succes i Ægypten

Fredag, 18. februar, 2011, 10:43:55

Det, der holder folk nede, er ikke så meget sanktioner i sig selv, men frygten for sanktioner. Det er frygten, man skal bearbejde for eksempel ved at anvende humor imod frygten.

af Arne Hansen, medlem af Aldrig Mere Krig, Frederikshavn

Den 11. februar – dagen for at ægypterne gennem fredelige demonstrationer trods voldelige chikaner med mange dødsofre fik presset diktatoren Mubarak væk – inspirerer mig.

Fantastiske ægyptere, og fantastisk at Gandhis ikke-voldsstrategier igen er blevet anvendt med succes (så langt). Og ikke-voldsidéerne er efter sigende blevet spredt til den ægyptiske studenterbevægelse »6. april«.

Det er foregået via den rådgivende organisation Center for Applied NonViolent Action and Strategies (CANVAS), der består af folk fra OTPOR – de unge serbere i Beograd, som i 2000 væltede Serbiens Milosevic.

Det fortalte en af dens ildsjæle, Popovic, til Stjernfelt i Information den 21. januar, og det skete dengang også med ikke-voldelige midler.

ikke-vold strategi

»Det afgørende, vi gjorde i OTPOR, var, at vi tålmodigt underminerede samfundets støttepiller med ikke-voldelige midler. Det afgørende er at trække folk væk fra de bærende søjler ved at give dem et bedre tilbud, så at sige…

Det, der holder folk nede, er ikke så meget sanktioner i sig selv, men frygten for sanktioner… Det er frygten, man skal bearbejde for eksempel ved at anvende humor imod frygten… Et ikke-voldeligt oprør kræver jo masser af mennesker…

Det afgørende er at huske, at folk kun vil kæmpe for noget, der er vigtigt for dem selv… I alle tilfælde må man bruge de samme ikke-voldelige midler… En bevægelse må have

1) Enhed i formål, folk og organisation,

2) Planlægning – OTPOR fik succes, fordi alt var detaljeret planlagt, og det lykkedes os at forene 19 forskellige partier i oppositionen,

3) Streng ikke-voldelig disciplin – hvis bare et eneste medlem skejer ud og begår vold, forårsager det dyb skade på hele bevægelsen og dens ry…«

Til brug for de unge ægyptere har CANVAS altså brugt sit serbiske OTPOR’s ikke-voldserfaringer til at opdatere Gandhis aktivistiske ikke-voldsstrategi – jævnfør Gandhis ord »Fred er vejen til fred«.

langt sejt træk

I den bæredygtige fred må målet være indeholdt i midlerne. Måtte dette brede sig til resten af verden.

Hvilket militært spild kunne vi så undgå til gavn for samarbejde for klima/miljø og social retfærdighed og mellemfolkelig forståelse på hele kloden til glæde for alle. Hurra!

Men ikke-voldsstrategier kræver så også fra nu af vor alles støtte og medvirken i lange, seje træk, som jeg gerne deltager i sammen med ligesindede – ganske i Gandhis aktivistiske ikke-voldsånd.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. feb. 2011 - 10:43   30. aug. 2012 - 19:21

Læserbrev