09 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Prisloft på kurser svækker mulighed for job

Prisloft på kurser svækker mulighed for job

Fredag, 18. februar, 2011, 10:45:46

I januar har vi i HK’s A-kasse måttet fortælle 80 ledige medlemmer, at de ikke kan få lov til at tage den uddannelse, der skal øge deres chancer for at få et nyt job.

Også medlemmer, som har vist omstillingsparathed ved at søge andre fagområder med bedre beskæftigelsesmuligheder, bliver ramt. HK har måttet give mange afslag på for eksempel truck-kurser og buskørekort.
PN

Åbent brev

af Mette Kindberg, formand for HK-Akasse

Til beskæftigelsesministeren og de arbejdsmarkedspolitiske ordførere i Folketinget

Jeg skriver til jer, fordi det nyindførte prisloft for lediges seks ugers selvvalgt uddannelse har vist sig at svække vores ledige medlemmers muligheder for uddannelse og efterfølgende beskæftigelse.

I januar har vi i HK’s A-kasse måttet fortælle 80 af vores ledige medlemmer, at de desværre ikke kan få lov til at tage den uddannelse, der skal øge deres chancer for at få et nyt job.

Det skyldes, at det med de nye regler ikke længere er muligt at tage kurser under ordningen, hvis de koster over 3.500 kroner per uge.

Temmelig mange af de kurser, som er relevante og kan kvalificeres vores medlemmer til nye jobs, koster desværre over 3.500 kroner om ugen.

Det drejer sig blandt andet om kurser inden for datakommunikation, IP-telefoni og IT-relaterede områder. Kvalifikationer, der for mange af vores ledige medlemmer, er afgørende for, at de får de grundlæggende kvalifikationer, som kan bringe dem i betragtning til nye job.

Også medlemmer, som har vist omstillingsparathed ved at søge andre fagområder med bedre beskæftigelsesmuligheder, bliver ramt. Vi har måttet give mange afslag på for eksempel truck-kurser og buskørekort.

Det er naturligvis ulykkeligt for vores medlemmer. Men det er også samfundsøkonomisk uheldigt, fordi vores medlemmer jo så tvinges til at blive i dagpengesystemet i stedet for at forsørge sig selv.

Vi vil opfordre til, at man lader ledige sammensætte et kursusforløb, og lader den gennemsnitlige ugepris være afgørende for bevillingen. Som reglerne er nu, kan ledige for eksempel ikke vælge et kursus til 1000 kroner i en uge og et til 4000 kroner i en anden uge. Det er meget begrænsende for et konstruktivt og kvalificerende forløb.

Antallet af afslag vidner også om dårlig information på skolerne. Derfor vil vi også opfordre ministeren til at bede skolerne oplyse bedre om prisloftet, så ledige i forbindelse med deres søgen efter kurser til den selvvalgte uddannelse kan se, hvilke kurser de reelt har mulighed for at få bevilliget. Nemlig dem til under 3500 kroner.

Endelig har vi en stor gruppe af ledige, som valgte deres seks ugers selvvalgte uddannelse i 2010 og ud fra de tidligere regler. De bliver ramt af de nye regler. Vi opfordrer til, at der dispenseres fra reglerne for denne gruppe, så de får lov til at tage den uddannelse, de oprindeligt havde planlagt.

Jeg står naturligvis til rådighed for yderligere uddybning af vores erfaringer og holdninger.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. feb. 2011 - 10:45   30. aug. 2012 - 19:21

Læserbrev