01 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Libyen – folkets oprør

Libyen – folkets oprør

Tirsdag, 15. marts, 2011, 19:59:44

Kan de dårligt bevæbnede mennesker klare sig over for Gadaffis tanks og fly i det lange løb? Måske ikke. Der er altså brug for, at der ydes støtte udefra – måske blot i form af militært udstyr

af Eigil Nielsen, Frederiksværk

For ofte oplever vi i historien, at ledere, der oprindelige var progressive og revolutionære, udvikler sig til diktatorer, der undertrykker det folk grusomt, som var deres oprindelige støtter.

Så vidt jeg kan se, har vi i Gadaffi et sådant eksempel.

Nu gøres der oprør mod ham. Hvorledes karakteriserer han sine modstandere? Det er nogle få unge mennesker under tyve fra nabolandene, Algeriet og andre, der er hvervet af Al Qaeda for narko og penge.

Hvilke modstandere er det, hvis jeg skal dømme efter, hvad jeg løbende har set på den arabiske tv-kanal Al Jazeera?

Så er det mennesker i massevis, der ikke mere vil finde sig i Gadaffis brutale undertrykkelse af enhver fri ytring. Med deres dårlige bevæbning kører de i deres privatbiler ud for at kæmpe mod Gadaffis tropper, der råder over avanceret militærudstyr.

I byen Benghazi har menneskene på eksemplarisk vis organiseret et styre til afløsning af det gamle, og de har dannet et øverste råd.

Man ser her virkelig et fremragende eksempel på, hvilke kreative, organisatoriske kræfter, der bor i den almindelige befolkning.

Gadaffi kan ganske givet fortælle, at han ikke har skrabet al landets rigdom til sig selv og sin familie, men har givet størstedelen til befolkningen, så den i gennemsnit er rigere end befolkningen i nabolandene.

Men mennesket lever ikke af brød alene! Menneskets ret til at ytre sig er lige så væsentlig. Ja, man kan i disse dage høre libyere sige, at friheden er vigtigere end maden.

Det er vi nok nødt til at gøre os klart, når vi skal vurdere, hvad der sker i landet.

Kan de dårligt bevæbnede mennesker klare sig over for Gadaffis tanks og fly i det lange løb? Måske ikke. Der er altså brug for, at der ydes støtte udefra – måske blot i form af militært udstyr. Kan der ydes støtte for eksempel fra Egypten i stedet for NATO, vil det absolut være at foretrække.

Det vil under alle omstændigheder være tragisk, hvis Gadaffis militær skulle få lov til at slå oprøret ned.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. mar. 2011 - 19:59   30. aug. 2012 - 19:21

Læserbrev