08 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ulighed på ungdomsuddannelses-området

Ulighed på ungdomsuddannelses-området

Tirsdag, 15. marts, 2011, 11:00:51

For en 18-årig elev, der ender i skolepraktik og bor hjemme, er ydelsen på en måned 3510 kroner før skat. Det svarer til en timeløn på 23,71 kroner.

Elever på erhvervsskolerne kan ikke bruge til noget, at tidligere undervisningsminister Tina Nedergaard roser de studerende som »lige så gode som studerende på gymnasierne«. De føler sig sat udenfor – i hvert fald økonomisk og spørger den nye undervisningsminister, hvad han har tænkt sig at gøre.
Freja Wedenborg

fra Lærlingeklub Fyn, Malernes fagforening Fyn

Til undervisningsministeren.

Der har for nylig været DM i Skills for erhvervsuddannelser. Til åbningsceremonien var blandt andre tidligere undervisningsminister Tina Nedergaard som taler.

Hun roste erhvervsskolerne, eleverne og fagene, og Tina Nedergaard sagde, at erhvervsuddannelserne var lige så gode som de gymnasiale uddannelser, og at vi som samfund har brug for begge dele.

Tina Nedergaard giver således udtryk for, at erhvervsuddannelserne er fuldt ud på højde med de gymnasiale uddannelser. Dette kan vi kun være enige i, men hvad vil ministeren gøre for at sikre de elever, der ikke kan få uddannelsesaftale med en virksomhed?

Unge mennesker, der ikke kan få en uddannelsesaftale med en virksomhed, kan tage deres uddannelse på Erhvervsskolen. Så er de SKP-elever, og kan få SKP-ydelse, som efter regeringens sidste indgreb for elever under 18 år er 628 kroner per uge.

Hjemmeboende elever på 18 år eller derover får 810 kr. Udeboende elever på 18 år eller derover får per uge 1503 kroner.

SKP-elever får månedsydelser, hvilket vil sige, at de modtager det samme hver måned, for 160,33 timer. Dette svarer til en timeløn på henholdsvis 18,38 kroner, 23,71 kroner og 44,00 kroner for en arbejdsuge på 37 timer.

gymnasiast, lærling eller SKP-elev?

En lærling med en uddannelsesaftale med en virksomhed starter med 1591,04 om ugen lig med 43 kroner per time. En lærlingeløn stiger gennem hele forløbet og ender på en timeløn på 87,25 kroner i timen. Efter tre måneders prøvetid er lærlingen berettiget til pension, og der er løn under ferie.

For en 18-årig SKP-elev, der bor hjemme, er ydelsen på en måned 3510 kroner før skat. Det svarer til en timeløn på 23,71 kroner. Dette er næsten halvdelen af startlønnen for en lærling med en aftale med en virksomhed.

På Fyn er der for tiden cirka 70 SKP-elever, der er ved at uddanne sig til bygningsmalere. Det er cirka en tredjedel af det samlede antal lærlinge i faget på Fyn. I region Syddanmark er der cirka 412 elever.

Som SKP-elev er der ikke tid til fritidsjob i sammenligning med en gymnasieelev, der skal have 17 timers uddannelse for at være berettiget til SU. SKP-elever kan ikke få SU. De gymnasiale elever har uddannelseskort som giver rabat på transport – SKP-elever må selv betale. SKP-elever har også udgifter til arbejdstøj.

For at være berettiget til SU skal man modtage 17 timers uddannelse om ugen. Elever på erhvervsuddannelserne undervises/arbejder 37 timer om ugen, men kan ikke søge SU.

SU til gymnasiale uddannelser er afhængig af forældreindkomst. Dette gælder ikke for SKP-ydelser på trods af, at de unge mennesker, der vælger en erhvervsuddannelse, overvejende kommer fra middelklassen med lavere forældreindkomst.

falske signaler

Vores uddannelser er også påvirket af konjunkturerne på arbejdsmarkedet, da der i perioder med lav beskæftigelse som nu tages færre elever ind i virksomhederne. Hermed stiger andelen af SKP-elever, og nogle vælger helt uddannelsen fra, fordi de ikke har råd til det.

Vi mener, at vores uddannelse er vigtig, både for os som mennesker, men også for fremtiden. Vi hører hele tiden, at der kommer til at mangle hænder, og at det er vigtigt at uddanne sig.

Det er bare ikke det signal, regeringen eller undervisningsministeren sender, når forholdene for SKP-elever er så forringede, som de er nu. Hvad vil den nye undervisningsminister Troels Lund Poulsen gøre for at styrke erhvervsuddannelserne?

Der mangler for tiden 7436 praktikpladser i Danmark.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. mar. 2011 - 11:00   30. aug. 2012 - 22:08

Udtalelser