En konkret måde, hvorpå Danmark kunne vise sin støtte til Vestsahara, var net-op ved at anerkende landets eksilregering, Saharawi Arab Democratic Republic (SADR).
af Peter Kenworthy, Afrika Kontakt’s Vestsaharagruppe
»Vestsahara-konflikten har i årevis været forsømt. En af de vigtigste opgaver for de nordiske lande burde derfor være at anerkende Vestsaharas eksilregering.
Det ville være en stor hjælp for dem og styrke dem i deres forhandlingsarbejde, udtalte rigsdagsmedlemmet for Vänsterpartiet i Sverige, Lotta Johnsson Fornarve. Hun deltog i Vestsaharas eksilregerings 35 års jubilæum – som den eneste repræsentant for det officielle Norden.
Den danske delegation, derimod, var alene repræsenteret ved solidaritetsorganisationen Afrika Kontakt. Den danske regering tager tilsyneladende ikke sit menneskerettighedsmæssige og demokratiske ansvar i Vestsahara alvorligt.
Og dette, selvom udenrigsminister Lene Espersen så sent som i december hævdede at være »stærkt bekymret for udviklingen« i Vestsahara og videre, at »Danmark støtter FN’s bestræbelser på at finde en gensidigt acceptabel løsning på konflikten baseret på relevante sikkerhedsrådsresolutioner«.
Dobbelstandard
Men hvordan kan man finde en gensidigt acceptabel løsning på et problem, hvis man ikke taler med den ene af parterne?
En konkret måde, hvorpå Danmark kunne vise sin støtte til Vestsahara, var net-op ved at anerkende lan-dets eksilregering, Saharawi Arab Democratic Republic (SADR), sådan som Lotta Johnsson Fornarve foreslår.
SADR er – på grund af Marokkos 35-årige besættelse af det meste af Vestsaharas område – administreret fra et øde ørkenområde nær Tindouf i Algeriet. Men alligevel har over 50 lande, overvejende lande fra Afrika, Sydamerika og Asien, der alle selv har erfaringer med at være kolonier, anerkendt SADR.
Og SADR er derudover medlem af den Afrikanske Union på lige fod med de andre medlemslande.
Vis holdning
En anden måde kan være, at Danmark deltager i konferencer og andre arrangementer, som enten er arrangeret af SADR, eller hvor repræsentanter for SADR deltager.
En sådan mulighed forelå, da SADR fejrede eksilregeringens 35 års jubilæum den 27.- 28. februar i år i Tindouf-flygtningelejrene, samt i den lille del af Vestsahara, som bestyres af SADR, med kulturelle indslag og konferencer.
Her kunne man have diskuteret og »netværket« med blandt andre ministre i SADR-regeringen og fremlagt Danmarks holdning til Vestsahara-konflikten.
Sverige var derimod – som det eneste land i Norden – officielt repræsenteret ved rigsdagsmedlemmet for Vänsterpartiet, Lotta Johnsson Fornarve. Sverige var således, ligesom adskillige andre lande, såsom Mexico, Algeriet og Sydafrika, repræsenteret ved enten parlamentarikere eller ambassadører.
Lotta Johnsson Fornarve holdt en meget vel modtaget tale under jubilæet, hvor hun modtog store klapsalver fra de tusinder af delegerede og andre tilhørere, da hun sagde, at hun håbede, at »de nuværende diskussioner (mellem Vestsaharas befrielsesfront, Polisario, og den Marokkanske regering) vil føre noget positivt med sig, så vi endelig kan få sat en stopper for 35 års ulovlig marokkansk
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278