Vi kræver en politik, hvor mennesket er i centrum, og hvor de ældre gennem tryghed og troværdig service kan leve et normalt liv.
fra LO Faglige Seniorer, sektion 3 midt øst
Til regeringen, Folketinget og LOFS’ hovedbestyrelse.
LO FS klubber i sektion 3 midt øst kræver, at regeringen og flertallet i Folketinget får genoprettet tilliden til velfærdssamfundet, så det igen bliver hensynet til mennesket, der vejer tungest.
Vi har talrige gange advaret mod den kurs, regeringen og flertallet har været inde på: Stram økonomisk styring af kommunernes økonomi, der på alle måder har vanskeliggjort kommunernes intentioner for at give de ældre på plejehjem kost, vask og husleje til en fornuftig pris.
Også bemandingen i hjemmeplejen bliver stadigt ringere, ligesom folkepensionisternes efterslæb i pensionen skal indhentes. Generelt skal reguleringen af folkepensionen ske efter det foregående års lønudvikling.
Genopretningen af velfærdssamfundet er hårdt tiltrængt, og vor tillid til Folketingets nuværende flertal er så lille, at det er på tide at kræve hurtig indgriben. Løkke-regeringen er kørt fast i sin liberalisme, hvor man bryster sig af ufinansierede skattelettelser, der mest er til fordel for de rigeste.
Ny regering – hurtigt
Lad nye folk komme til og lad det ske hurtigt. S-SF og deres støttepartier har energien, evnerne og visionerne til at løse de forpligtelser, vi stiller til et velfungerende velfærdssamfund, hvor det ikke er kassetænkning, der er den dominerende drivkraft, og hvor det ikke er skjult privatisering, der ligger bag de tilsyneladende tilforladelige projekter.
Også i denne tid tumler regeringen med planer på ældreområdet, vi må advare imod. Nok er nogle ældre fortrolige med brugen af pc og anden teknologi, men mange ældre kommer fortsat i klemme med skatteindberetning og netbank, så man kan ikke gå ud fra, at alle ældre er i stand til at klare den nye teknologi.
Når man vil afløse personalet og dets arbejdsindsats med såkaldte intelligente maskiner, går de for vidt. Meningen er, at robotter skal gøre ældre mere selvhjulpne og reducere personalebehovet.
Angiveligt fordi det bliver sværere at skaffe medarbejdere til ældresektoren inden for de kommende 10-20 år, i samme periode hvor der kommer flere ældre og bliver færre til at passe dem.
Ny politik
Vi vil intensivere indsatsen for at få flere uddannede medarbejdere i ældresektoren, før der skrides til vidtgående erstatninger som robotter og lignende.
Regeringens planer om at flytte den kommunale borgerservice over i et statsligt center vil ligeledes yderligere forringe de ældres tryghed ved det offentlige system.
Regeringens plan er blandt andet at overføre folkepensionssager til det statslige system, og de ældre skal således også her tvinges til at betjene ny teknologi eller ordne papirsager over telefonen i stedet for den direkte kontakt – ansigt til ansigt.
Her har vi blot to eksempler på, hvordan regeringen og støttepartiet mener, de kan udvikle velfærdssamfundet, og i begge tilfælde er der tale om afvikling i stedet for udvikling.
Repræsentantskabet kræver en anden politik på ældreområdet i Danmark. Vi kræver en politik, hvor mennesket er i centrum, og hvor de ældre gennem tryghed og troværdig service kan leve et normalt liv i det velfærdssamfund, de har været en stor drivkraft i skabelsen af.
Vedtaget på et repræsentantskabsmøde, den 18. april.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278