Hvorfor blev konflikten ikke udvidet til også at omfatte akademikerne i samme koncern? Og hvad gjorde FTF for at støtte og udvide konflikten?
af Simon Tøgern, formand for HK it, medie & industri Hovedstaden.
Fredag den 8. juli svarer Jan Mathisen og Niels Frølich hver især på min kommentar af den 6. juli til Jans faglige kommentar den 30. juni i Arbejderen.
Emnet er »læren af CSC-konflikten«.
Jeg skrev, at jeg ikke mener, »at de forskellige organisationers forhandlingsmæssige, kommunikationsmæssige og interne politiske gøren og laden skal vurderes her. Den må man klare hver især«.
Jan og Niels forsøger alligevel at afæske mig et svar på, hvorfor HK og LO fulgte den linje man gjorde.
Jeg for min del synes, at det er mere påtrængende at spørge om, hvorfor Prosa ikke udvidede konflikten til de andre dele af CSC-koncernen, som man også overenskomstdækker?
Hvorfor blev konflikten ikke udvidet til også at omfatte akademikerne i samme koncern? Og hvad gjorde FTF (Prosas egen hovedorganisation) for at støtte og udvide konflikten?
Hvorfor trak man ikke på »sit eget fællesskab«?
Hvorfor havde man ikke undersøgt mulighederne for sympatikonflikt fra LO-grupperne, før man kastede sig ud i dette alvorlige slagsmål?
dialog er fornøden
Ja, sådan kan vi blive ved med at pege fingre af hinanden. De diskussioner må først og fremmest klares internt i og ved direkte samtaler mellem de berørte organisationer. Men ikke mindst i direkte dialog med de mennesker, hvis hverdag det hele handler om. Og ikke i Arbejderens debatspalter.
Jan, dine bekymrede medlemmer må du forklare, at en afskaffelses af 50 procent-reglen er dén overenskomstmæssige ændring, som vil udvide overenskomstdækningen på det private arbejdsmarked mest – endda på det område af det danske arbejdsmarked (privat ansatte funktionærer), hvor væksten er størst.
En udvidet overenskomstdækning på dette vækstområde vil dine medlemmer også nyde godt af.
Det er ikke korrekt, når Niels skriver, at »HK tilbød allerede ved konfliktens start (…) firmaledelsen på CSC HK’s landsoverenskomst«. It-overenskomsten har eksisteret siden marts 2007.
Den giver medlemmer af Dansk Erhverv mulighed for ensidigt at tiltræde overenskomsten. Det var det, virksomheden have annonceret, at den ville gøre, og det var det de gjorde, så snart Arbejdsrettens dom blev kendt den 23. juni.
Jeg kan forstå på Niels’ indlæg, at han et stykke af vejen er enig med mig, når jeg påpeger svagheden i en faglig strategi, der alene er baseret på virksomhedsoverenskomster. Det kan vi og andre feinschmeckere jo så nørde over sommeren igennem!
et forslag
I stedet vil jeg foreslå, at vore to fagforeninger – Prosa Øst og HK it, medie & industri Hovedstaden – i løbet af efteråret sammen gennemgår vore medlems- og virksomhedsregistreringer med henblik på at afdække, om vi i samarbejde kan rejse overenskomstkrav overfor udvalgte it-virksomheder.
Samtidigt kan vi undersøge om, Prosa har medlemmer på virksomheder organiseret i en arbejdsgiverforening, hvor vi i HK mangler medlemmer i forhold til at opfylde 50 procent-reglen for at tiltræde en af landsoverenskomsterne.
Det er jeg sikker på, at begge vore organisationers medlemmer vil få mere ud af!
Indlægget er modtaget inden Arbejderens ferielukning.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278