Hvis nogle entreprenante bønder har lyst til at investere i disse gyllekogerier, skal det stå dem frit for. Men det skal ikke foregå med skatteydernes penge.
af Holger Øster Mortensen, Odder
Flere steder i landet har man bygget biogasværker for at udnytte biomasse fra grøntafgrøder og husdyrgødning til gasproduktion.
Og landet over ligger flere planer for nye værker. Blandt andet i Maarbjerg ved Holstebro, hvor et biogasværk med gylle som hovedingrediens skal stå færdigt primo 2012. Anlægget koster den nette sum af 375 millioner kroner.
Fælles for samtlige biogasanlæg er, at de kun producerer et ringe udbytte – og at de økonomisk hænger i laser. Kun med gedigne tilskud fra forskellige investorer kan denne produktionsform lade sig gøre. Man putter så at sige mere ind i systemet end man får ud.
Og på et enkelt punkt benytter tilhængerne af biogas en helt forkert præmis – nemlig ved at fremføre nødvendigheden af at benytte husdyrgødning til gasproduktionen. Gylle er den dårligst tænkelige energikilde.
Derfor tilsætter man store mængder biomasse som majsensilage, kløvergræs, slagteri- og mejeriaffald, storbyslam og så videre til biogasanlæg for at få processen i gang.
Men næringsstofferne herfra opkoncentreres i returgyllen inden den spredes på markerne, og kun ved kunstigt at nedsætte udnyttelsesgraden med 50-60 procent ser det ud, som om mængden af næringsstoffer falder.
Talmagi
Men det er ren talmagi: I virkeligheden smugler landmændene 25 procent mere kvælstof og næringsstoffer ud på markerne uden om gødningsregnskaberne.
Det er meget muligt, at denne »guldgødning« lettere optages af planterne, men det tyndere fluidum siver også lettere via markernes dræn til vores i forvejen belastede vandmiljø.
Investeringerne i anlæggene vil hverken økonomisk eller klimamæssigt være rentable. Og man regner da også med at biogas kun vil udgøre to-tre procent af vores samlede energibehov.
Brug af gylle i biogasproduktionen tjener kun et eneste formål: Bønderne kan skabe et alibi for at producere endnu flere slagtedyr. I bedste fald kan gyllen kun bruges som procesvand.
Man risikerer at skulle holde kunstigt liv i en husdyrproduktion, alene for at dyrene kan producere gylle. Det vil øge prisen på gylle og ramme energimodtagerne og samfundet økonomisk.
Advarsel
Man må på det kraftigste advare borgere mod at investere i disse biogasværker. Og ligeledes advare varmemodtagere af fjernvarme mod at købe energi herfra.
Det vil meget let få skandalen om barmarksværkerne (fjernvarme med naturgas) til at ligne en børnefødselsdag.
Hvis nogle entreprenante bønder har lyst til at investere i disse gyllekogerier, skal det stå dem frit for. Men det skal ikke foregå med skatteydernes penge.
Gyllegas er skodgas – og er heller ikke velegnet til at indgå i vores naturgassystem. Også Danmarks Naturfredningsforening går ind for biogas, men vil samtidig halvere antallet af slagtesvin i Danmark.
Og så falder argumenterne for gyllegas helt bort.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278