23 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Hvorfor kun sundhedsforsikring for nogle borgere?

Hvorfor kun sundhedsforsikring for nogle borgere?

Fredag, 09. september, 2011, 19:12:01

Sundhedsforsikringerne forrykker uden tvivl samfundets balance. Det får naturligt uhyggelige konsekvenser for sygdomsbehandlingen i Danmark

Kurt Bach Nielsen, Odder,Sektionsformand i LO Faglige Seniorer

Mange politikere og andre fortæller ofte om den voksende ulighed i samfundet. De rige bliver rigere og de fattige bliver fattigere. Flere og flere børn lever under fattige vilkår. Mange familier har ikke råd til de mest basale dagligvarer.

Tilsyneladende tales der om fattigdom i bred forstand, men se om der er nogen, som gør noget ved det? Hvorfor ikke? Tværtimod går man ofte den anden vej.

Jeg undrer mig for eksempel over et af de områder, hvor risikoen for større ulighed ligger lige for, nemlig ordningen med private skatte­yderbetalte sundhedsforsikringer. Her er virkelig en risiko for, at Danmark får etableret et A- og et B-samfund. Det er jo nemlig ikke alle, der har mulighed for via deres arbejdsplads at få en aftale om en arbejdsgiverbetalt sundhedsforsikring.

Jeg har hørt, at mere end halvdelen af alle lønmodtagere i dag har fået tegnet en privat skatteyderbetalt sundhedsforsikring. I alt over en million mennesker i Danmark er angiveligt med i ordningen. Ordningen betyder kort sagt, at folk med en sådan forsikring kan komme først til lægen, først på hospitalet, blive opereret først, få en bedre behandling, hurtigere lægehjælp mv. Dette er sagt flere gange i medierne – uden at der åbenbart er nogen, som foreslår denne ordning skal ophøre igen.

 Når man forlader arbejdsmarkedet ophører ordningen. Så må man klare sig selv. Men alligevel skal jeg som skatteyder være med til at betale min part af de andres sundhedsforsikring. At jeg så endda risikerer at komme bagest i køen, når jeg skal helbredes, gør blot det hele endnu mere grotesk.

Hvorfor kan jeg ikke – når jeg bliver folkepensionist – være med i den ordning? Hvorfor har staten ikke sørget for, at folk på overførselsindkomster og andre økonomisk dårligt stillede borgere, som ikke har økonomi til en selvbetalt ordning, kan komme med i denne ordning?

Sundhedsforsikringerne forrykker uden tvivl samfundets balance. Det får naturligt uhyggelige konsekvenser for sygdomsbehandlingen i Danmark, hvor vi altid har brystet os af, at her er vi alle lige – også når vi bliver syge og skal gøres raske. Fremtiden ser sort ud på det område. Hvad siger de politiske partier og deres folketingskandidater til det?

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


09. sep. 2011 - 19:12   30. aug. 2012 - 19:21

Læserbrev