Erhvervet er sandsynligvis det mest stats- og EU-subsidierede erhverv i Danmark. Det skal ændres.
af Christian Juhl, folketingskandidat for Enhedslisten i Sjællands Storkreds
Da jeg var ung, var landbruget et af vores vigtigste erhverv.
Nu er det et erhverv i krise, både økonomisk, miljømæssigt og moralsk. De nyeste afsløringer af sprøjtegiftrester i hver fjerde drikkevandsboring aktualiserer et forbud mod sprøjtegifte.
Landbruget skal også i fremtiden spille en rolle. Men det kræver en grundlæggende omlægning.
Økonomisk er mange landbrug overbelånt – og erhvervet har i øjeblikket en samlet gæld på mere end 350 milliarder kroner.
Erhvervet er sandsynligvis det mest stats- og EU-subsidierede erhverv i Danmark. Det skal ændres. Målet er landbrug, som kan bære sig selv uden tilskud.
De produkter, vi i dag tilbydes, udbydes til discountpriser.
Hvem synes om svinekød, produceret på store svinefabrikker med meget lidt plads per svin, med højt forbrug af forebyggende medicinering, hvor svinene transporteres mange hundrede kilometer til et tysk svineslagteri, hvor underbetalte polske kolonnearbejdere tager sig af opskæringen?
Hertil kommer, at mange danske landmænd ikke føler sig for fine til at bruge underbetalt arbejdskraft fra Ukraine og andre østeuropæiske lande. På den måde produceres op mod 20 millioner svin om året.
I jordbruget bruges stadig store mængder sprøjtegifte (eller »planteværn«, som landbruget smagfuldt kalder det) og kunstgødning. Landbruget skal omlægges til 100 procent økologi, og produktionen skal ned på et bæredygtigt niveau.
Det betyder, at vi som forbrugere skal vænne os til at betale den reelle pris for fødevarer af en høj kvalitet, produceret under ordentlige forhold.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278