23 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Folkeafstemninger, grundlov, demokrati

Folkeafstemninger, grundlov, demokrati

Torsdag, 15. september, 2011, 11:52:09

Er det demokrati kun at lade vælgerne bruge deres demokratiske ret til at afgive deres stemme om noget, man er sikker på, at de stemmer for?

af Hans Houmøller, Rødovre 

I forbindelse med folketingsvalget torsdag den 15. september synes jeg, debat om EU har været meget fraværende. Det harmonerer ikke med, at politikere, når de spørges, anser EU for vigtig for Danmark.

I et demokrati som vores må det forventes, at politikerne har et oprigtigt ønske om, at befolkningen deltager aktivt i samfundslivet ved blandt andet at skrive læserbreve, deltage i møder om politik, holder sig orienteret om den politiske hverdag gennem de medier, der nu engang er til rådighed, samt bruger deres demokratiske ret ved afstemninger og valg.

Det er der heldigvis rigtig mange, der gør og gerne vil, så derfor er det et stort paradoks og et meget stort demokratisk problem, når EU har været så fraværende i debatten i valgkampen.

Paradoks, fordi som sagt politikerne adspurgt godt vil have en befolkning, der aktivt tager del i samfundsdebatten. Et demokratisk problem, fordi samme politikere ikke tør spørge vælgerne om væsentlige ting vedrørende Danmark og EU, som ellers retteligen burde udløse en folkeafstemninger ifølge Grundloven.

Blandt andre kan Jørgen Lundsgaard, EU-ordfører for de konservative, citeres for: »Der er jo stor modstand i befolkningen mod euroen, og der er ikke nogen grund til at tage en afstemning, før der er et sikkert flertal for europluspagten« (min kursivering). 

Prøv lige at læse udsagnet igen. Når det er gjort, prøv så at forklare mig, om den holdning kan siges at være demokratisk!

Hvis man kun vil lade vælgerne bruge deres demokratiske ret til at afgive deres stemme om noget, man er sikker på, vælgerne stemmer for, er der netop ingen grund til at spørge vælgerne.

Løsningen kan være to: enten afskaffer man helt at lave folkeafstemninger, eller også lytter man til vælgerne og holder folkeafstemninger, når det kræves af vælgerne. De sidste ville være det mest demokratiske, det første kræver en ændring af Grundloven. Desværre ser begge dele ud til ikke at være del af løsningen hos de fleste nuværende folketingspolitikere.

Jeg opfordrer derfor vælgerne til at stemme på en politiker, der går ind for, at der skal stemmes om væsentlige forhold vedrørende EU.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. sep. 2011 - 11:52   30. aug. 2012 - 19:21

Læserbrev