I vores arbejde er vi dagligt vidne til, hvordan i forvejen udsatte kontanthjælpsmodtagere marginaliseres, og et almindeligt liv umuliggøres.
fra Københavns Kommunale Socialrådgivere – KKS
Generalforsamlingen hilser det nye folketingsflertal velkommen.
Det gør vi blandt andet, fordi der blandt alle de fire partier i det nye flertal på forhånd er udtrykt løfte om afskaffelse af de fattigdomsskabende sociale ydelser.
Vi vil derfor hermed udtrykke vores kraftigste appel til, at det nye folketingsflertal hurtigst muligt tager skridt til at afskaffe de lave ydelser som starthjælp, introduktionsydelse, 450/225-timers reglen, loftberegning og reduktion i kontanthjælp.
De lave ydelser er fattigdomsskabende og har været medvirkende til at skabe et langt mere ulige Danmark igennem de seneste år. Langt flere familier og børn lever i dag grundet disse særlige, lave ydelser i større direkte fattigdom end nogen sinde før.
Disse særlige regler på kontanthjælpsområdet er møntet på at få især ikke-vestlige indvandrere og flygtninge ud på arbejdsmarkedet.
Jobbene er der ikke
Problemet er, at arbejdsmarkedet reelt ikke findes for dem alle. Derfor rammer reglerne skævt. De ligner en åbenlys negativ forskelsbehandling af kontanthjælpsmodtagere fra ikke-vestlige lande.
Reglerne virker samtidig direkte imod deres formål. De gør afstanden til arbejdsmarkedet endnu større og bremser borgerne i at komme videre med deres liv. Borgere, omfattet af starthjælp, introduktionsydelse, 450/-225-timers reglen, loftberegning og reduktion, risikerer at havne i en fattigdomsklemme, der udelukker dem fra resten af det danske samfund.
De lave ydelsers koster dyrt
De økonomiske vismænd foreslog allerede i 2006 starthjælpen afskaffet, fordi man kunne konstatere, at ordningen skubbede mennesker helt ud af arbejdsmarkedet stik imod hensigten.
Og på samme måde har flere undersøgelser bevist, at 450/225-timers reglen marginaliserer især gruppen af ikke-vestlige familier og deres børn, hvor konsekvenserne ofte er udsættelse fra bolig, dårlig integration, gæld-sættelse og fastholdelse i en negativ social spiral.
I vores professionelle arbejde i København er vi dagligt vidne til, hvordan i forvejen udsatte kontanthjælpsmodtagere marginaliseres, og et almindeligt liv umuliggøres.
Vi ser børnefamilier, der ikke har råd til at betale for en daginstitutionsplads. Vi ser familier, der er svært belastede af hjemmeboende børn med særlige støttebehov eller handicaps, som der ikke tages hensyn til, når kassen smækkes i på grund af 450/225-timers reglen. Vi ser familier, hvis liv ikke længere hænger sammen, og hvor selv det mest basale er skrællet væk.
Københavns Kommunale Socialrådgivere tager afstand fra denne uansvarlige og asociale politik, der har været ført i flere år. Vi appellerer til handling nu. Det kan ikke gå hurtigt nok.
Vedtaget på generalforsamlingen
den 21. september.
KKS er en faglig klub i Dansk Socialrådgiverforening, der organiserer alle socialrådgivere ansat i Københavns Kommune.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278