Vi støtter regeringsgrundlagets opstilling af bindende mål for omlægning til vedvarende energikilder og indførelse af forpligtende reduktioner af drivhusgasser og forurenende teknologier.
fra »Kan det virkelig passe-konference«
Massearbejdsløshed er siden finanskrisens gennemslag i 2008 igen blevet ubehagelig hverdag i Danmark.
Men allerede før krisen var der tegn på, at den danske produktionsstruktur ikke kun var under kraftig forvandling, men også havde behov for at blive drejet i en anden retning.
Hundredtusind arbejdspladser inden for fremstillingsindustrien og den offentlige sektor er forsvundet i de sidste årtier, og samtidig har man set en eskalerende miljø- og klimakrise.
Løsningen på job- og klimakriserne er ikke i strid med hinanden. Tværtimod.
Investeringer i grønne løsninger kan skaffe arbejde og job og fastholde fysisk produktion i landet. Det vil også kunne generere job inden for forskning uddannelse, byggeri, landbrug og generelt inden for industrien.
Derfor har vi også med glæde noteret, at investeringer i grønne job, klimarenoveringer og vækstinitiativer er det område, der fungerer som kit for det nye folketingsflertal efter valget i september.
Realisering af målene
Vi støtter regeringsgrundlagets opstilling af bindende mål for omlægning til vedvarende energikilder og indførsel af forpligtende reduktioner af drivhusgasser og forurenende teknologier.
Vi støtter målsætningen om at omlægge produktion til bæredygtige principper og brug af intelligente skatter, der stimulerer forskning og udvikling af grøn teknologi.
Vi ser nu frem til realiseringen af målsætningerne.
Det kan dels ske gennem markedsstimuleringer til udvikling af nye økologiske produkter og produktionsformer, og dels gennem forpligtende krav og påbud til produktion, bygningsmasse og husholdninger, der nedbringer CO2-udledning og brug af fossile brændstoffer.
Hvis en omstilling til bæredygtige og grønne produktionsformer skal lykkes, er det nødvendigt, at kravene til produktion og bygningsmasse kombineres med investeringer i ny forskning og uddannelse.
Uddannelse og forskning
Der må derfor skabes forskningsakademier inden for alle afgørende produktionsgrene, der kan opsamle erfaringer, videreudvikle teknologier og sprede viden om grønne fremstød.
Når de ansatte skal indgå i udviklingen af grønne teknologier, kræver det nye muligheder for omskoling og oplæring i nye produktionsmetoder, materialeforbrug og skånsom omgang med naturgrundlaget.
Det kræver en systematisk revidering af ikke kun de eksisterende uddannelser for den fremtidige arbejdskraft, men også mulighederne for efter- og videreuddannelse af den eksisterende arbejdskraft, både ansatte og arbejdsløse.
Endelig opfordrer vi regeringen til straks at oprette et forum, hvor miljø-, klima-, beskæftigelses- og erhvervsministre kan komme i forpligtende og udviklende dialog med fagbevægelsen, de grønne organisationer og erhvervslivets interesseorganisationer.
Vedtaget af 70 tillidsfolk og fagforeningsrepræsentanter samlet til »Kan det virkelig passe-konference« i Odense den 27. oktober.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278