Der bør gennemføres en dybtgående reform af lovgivning og regelsæt vedrørende asylsøgere og flygtninge, herunder også Flygtningenævnet.
fra Bedsteforældre for Asyl
Til ministrene med opgaver i relation til asyl-, flygtninge og udlændingepolitik: Justitsminister Morten Bødskov, social- og integrationsminister Karen Hækkerup, beskæftigelsesminister Mette Frederiksen og børne- og undervisningsminister Christine Antorini
Bedsteforældre for Asyl glæder sig over regeringsskiftet og ser frem til virkeliggørelsen af de mange gode hensigter i regeringsgrundlaget.
Vi kan se, at adskillige af vore aktuelle 10 krav til en ny flygtninge- og asylpolitik kan forventes gennemført. Her og nu er det imidlertid påtrængende at gøre opmærksom på, at tvangsudsendelser af afviste asylansøgere stadig finder sted i foruroligende omfang. Det sker stadig til lande, hvis retssystemer erfaringsmæssigt udgør en reel trussel mod de udvistes frihed og liv.
Udsendelses-moratorium
Udsendelserne foregår efter afgørelser i en instans, der af advokater og andre retskyndige betegnes som utilstrækkelig i et retssamfund. Bedsteforældre for Asyl anmoder derfor indtrængende om, at der indføres et udsendelsesmoratorium i en periode, der er tilstrækkeligt lang til, at verserende sager kan behandles igen.
Bedsteforældre for Asyl fæstner sig også ved regeringsgrundlagets manglende konkretisering af løsninger for afviste asylansøgere, der af oftest forståelige grunde ikke »samarbejder« om hjemsendelse.
Blandt disse har en stor gruppe opholdt sig i danske asylcentre i 8-10-12 år. Det er påtrængende nødvendigt at finde løsninger på dette alvorlige, humanitære problem.
Bedsteforældre for Asyl opfordrer derfor til, at der snarest udarbejdes en handlingsplan for disse menneskers overgang til en menneskeligt værdig, normal tilværelse i Danmark. Vi anbefaler den netop udkomne rapport om udsendelseshindringer »Asylcenter Limbo«.
Der sker til stadighed anbringelse uden dom af asylansøgere i Ellebæk-fængslet. Dette er uværdigt for en retsstat. Bedsteforældre for Asyl ønsker endvidere at henlede ministrenes opmærksomhed på de humanitære opholdstilladelsers alt for korte varighed.
Gruppen af personer på såkaldt »tålt ophold« er voksende. Stillingtagen til disse menneskers livsvilkår og fremtid er ligeledes påtrængende.
Bedsteforældre for Asyl ønsker endvidere at gøre ministrene opmærksomme på den store usikkerhed, der hersker vedrørende de uledsagede mindreårige flygtninge. Dette er en specielt sårbar gruppe. Det er desværre indtrykket, at kontrollen med og overblikket vedrørende disse mindreåriges forhold er utilstrækkeligt.
Det skaber berettiget frygt for, at nogle af disse store børn – i stedet for at nyde beskyttelse i Danmark – føres ud af landet og eventuelt misbruges.
Retssikkerheden
Sluttelig vil Bedsteforældre for Asyl stærkt opfordre til en meget tiltrængt forbedring af asylansøgeres retssikkerhed. Der bør gennemføres en dybtgående reform af lovgivning og regelsæt vedrørende asylsøgere og flygtninge, herunder Flygtningenævnets sammensætning og funktion. En appelinstans, som det er besluttet at etablere i forbindelse med familiesammenføringssager, vil være en god begyndelse.
Bedsteforældre for Asyl har stor viden og har samlet mange erfaringer om asylansøgeres og flygtninges forhold og stiller sig gerne til rådighed for et møde med de ministre med flere, der har ansvaret for dansk asyl- og flygtningepolitik.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278