19 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Afskaf varighedsbegrænsningen i sygedagpengene

Afskaf varighedsbegrænsningen i sygedagpengene

Torsdag, 12. januar, 2012, 10:48:00

Vores holdning er, at sygedagpengene ikke skal ophøre, før der er et nyt forsørgelsesgrundlag i form af raskmelding, revalidering, fleksjob eller førtidspension.

 

fra bestyrelsen i Fagbevægelsens Socialrådgivere (faggruppe under Dansk Socialrådgiverforening)

Som socialrådgivere i fagbevægelsen er vi meget bekymrede over regeringens beslutning om ikke at afskaffe varighedsbegrænsningen på sygedagpenge.

Sygedagpengene stoppes efter 52 uger, hvis betingelserne for forlængelse ikke er til stede. Via vores arbejde ser vi dagligt eksempler på mennesker, der mister retten til sygedagpenge.

Vi ser mange tilfælde, hvor de nuværende forlængelsesmuligheder ikke kan anvendes. I mange tilfælde kan personen heller ikke modtage kontanthjælp.

Det er oplagt, at hvor det økonomiske grundlag for forsørgelse forsvinder, fjernes fokus for den syge fra den helbredsmæssige situation til den økonomiske.

I langt de fleste tilfælde betyder det, at rehabiliteringen tager længere tid. Eksempler:

55-årig mandlig maskinsnedker sygemeldes efter en blodprop i hjernen. I løbet af det første år får han yderligere to blodpropper i hjernen.

Følgerne er lammelse i venstre side, delvis afasi, samt nedsatte kognitive funktioner. Han er fuldt uarbejdsdygtig ved varighedsbegrænsningen på 52 uger.

Det fremgår af de lægelige oplysninger, hvoraf også fremgår, at eneste »behandling« er vedligeholdende sproglig træning. Sygedagpengene stoppes ved varighedsbegrænsningen med den begrundelse, at tilstanden ikke er stationær, og der pågår behandling.

Fire måneder senere tilkendes han førtidspension. Den helbredsmæssige tilstand er uændret. Han har de fire måneder levet af sin ægtefælles indtægt.

49-årig kvinde lider af balanceproblemer. Hun sygemeldes og henvises af egen læge til forskellige specialister for at udrede sygdommen. Der er mistanke om sclerose, men efterfølgende undersøgelser afviser dette.

Senere konstateres discus prolaps i nakken. 10 måneder efter sygemelding opereres hun i nakken. Da lægerne ved varighedsbegrænsningen på 52 uger ikke kan give en sikker prognose, stoppes sygedagpengene, og hun må søge kontanthjælp.

Vores holdning er, at sygedagpengene ikke skal ophøre, før der er et nyt forsørgelsesgrundlag i form af raskmelding, revalidering, fleksjob eller førtidspension.

Som det er i dag, henvises en del sygedagpengemodtagere til at sø ge kontanthjælp som følge af stop af sygedagpenge. I en del tilfælde er de ikke berettiget til kontanthjælp og må derfor leve af ægtefælleforsørgelse, eller af deres formue.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. jan. 2012 - 10:48   30. aug. 2012 - 22:08

Udtalelser