18 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

De nye syndebukke

De nye syndebukke

Fredag, 02. marts, 2012, 19:32:16

For at få de sociale reformer til at glide igennem, bliver mennesker på offentlig forsørgelse gjort til vor tids syndebukke, oplever mange handicappede.

Sådan sagt

De seneste måneders debat om nødvendigheden af velfærdsreformer, fremlæggelsen af førtidspensionsreformen i tirsdags og de konstante nedskæringer på handicapområdet får mange handicappede til at føle sig som jaget vildt.

52-årige Lars Bremer er født med en lammelse i benet. Han har arbejdet hele sit liv og er i dag i fleksjob. Han oplever en offentlig debat, som dæmoniserer mennesker på overførselsindkomst og mener, at politikerne bærer en stor del af ansvaret.

– Jeg føler, at der er en meget klar parallel til den måde, vi har talt om indvandrere de seneste ti år. Nu er vi de nye syndebukke, sagde Lars Bremer til Berlingske to dage efter at regeringen havde fremlagt sit forslag til reform af førtidspension og fleksjob.

– For to måneder siden måtte jeg sætte mig i en kørestol på grund af min spastiske lammelse. Jeg har stadigvæk ikke givet op og har ikke været arbejdsløs en eneste dag. Men jeg vil simpelthen ikke have et samfund, hvor jeg skal gøres til paria og ikke kan stille min handicapbil, uden at folk kigger skævt til mig, erklærer Lars Bremer.

Grusomt lovforslag

Lokalformanden for Danske Handicaporganisationer i Viborg, Thorben Koed Thomsen, er helt enig i at de handicappede i øjeblikket gøres til den nye tids syndebukke, som er med til at ødelægge landets økonomi.

– Tidligere var det de fremmede, nu er det de handicappede, der skydes på, sagde han i sidste uge til Viborg Stifts Folkeblad.

Han mener at udhængningen af de handicappede bruges til at bane vejen for store nedskæringer i kommunerne på handicapområdet. I øjeblikket er der et lovforslag om revision af det sociale klagesystem til høring. Loven vil give kommunerne endnu friere spil, når det gælder nedskæringer over for handicappede og andre udsatte grupper. Det slår fast, at kommunerne også må tage økonomiske hensyn, når de tildeler hjælp eller støtte efter serviceloven.

– Det er et grusomt lovforslag. Det svækker borgernes retssikkerhed yderligere, mener Thorben Koed Thomsen.

Han ser de begrænsede klagemuligheder som et udtryk for, at de handicappede over en bred kam er blevet syndebukke og er skuffet over, at den nuværende S-R-SF-regering vil vedtage lovforslaget, som den tidligere VK-regering bebudede.

LA: Rent klynkeri

Formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Bettina Post, kan godt forstå de handicappedes oplevelse af at være gjort til syndebukke. Hun oplever, at det i langt højere grad er blevet legitimt for politikere og andre velfungerende danskere at nedgøre mennesker på offentlig forsørgelse.

– Debatten er blevet mere ondskabsfuld. Kontanthjælpsmodtagerne bliver beskyldt for at være dovne og for slet ikke at gide at arbejde. Men det er slet ikke i trit med virkeligheden. Der skal nok være nogle hundrede, som har den attitude, men fordi der er nogle, der snyder i skat, betyder det ikke, at vi har en debat om, at ingen danskere gider at betale til fællesskabet. Debatten er skredet i svinget og er blevet meget ubehagelig og personlig, siger Bettina Post til Berlingske.

Liberal Alliances Joachim B. Olsen mener, at de handicappede klynker. Han afviser, at reformretorikken er med til at udpege syndebukke.

– Er der nogen, der udnytter systemet? Ja, det er der. Er der nogen, hvis højeste mål i livet er at få førtidspension? Ja, det er der. For så slipper de for at arbejde. Det går altid ud over nogen, når man laver reformer. Der er altid nogen, det er synd for. Sådan er det, når man skal lave fremskridt. Det må man nok lære at leve med, siger Joachim B. Olsen tilBerlingske.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


02. mar. 2012 - 19:32   30. aug. 2012 - 19:18

Idekamp