17 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ja til EU-skat på finansielle transaktioner?

Ja til EU-skat på finansielle transaktioner?

Fredag, 16. marts, 2012, 10:16:41

EU-kommissionens forslag går ud på, at alle andre skatter og afgifter på finansielle transaktioner i de enkelte EU-lande skal afskaffes. Kun EU-skatten skal stå tilbage.

I et  læserbrev den 13. marts under overskriften »Ja til tobinskat« argumenterer Klavs Balling, formand for SF’s Faglige Gruppe i Storkøbenhavn,  for, at de rige skal være med til at betale for krisen.

Han fremhæver ikke mindst, at en skat på finansielle transaktioner vil virke dobbelt; incitamentet til at spekulere bliver mindre, når det »koster noget«. Og det vil betyde, at der i stor grad flyttes økonomiske midler fra tvivlsomme kapitalfonde til aktive investeringer i varige arbejdspladser.

Han fremhæver, at tobinskatten også kaldes Robin Hood-skatten og mener, at  den bør bakkes helhjertet op. Han betvivler lidt Angela Merkels og Nicolas Sarkozys ædle motiver for at ønske sådan en skat i EU,  men opfordrer alligevel den danske regering til at lade være med at placere sig til højre for EU’s højrefløj i dette spørgsmål.

Robin Hood-skat?

Jeg betvivler på ingen måde Klavs intention – der skal omfordeles, i den rigtige retning – og den snyltervirksomhed, som valutaspekulation er udtryk for, skal begrænses. Men er svaret så en EU-tobinskat?

Den oprindelige ide med en Robin Hood-skat var, at de penge, der kom ind, skulle gå til en mere retfærdig verden. Til at bekæmpe fattigdom, sult, afhjælpe klimaforandringer med videre. Altså en omfordeling – ikke bare internt i landene – men også fra den rige del af verden til den fattige, fra udbytterne til de udbyttede.

Er det mon det EU vil? Som et af fire lande i EU har Danmark sagt nej til EU-skat på finansielle transaktioner  med det argument, at den kan hæmme væksten og øge arbejdsløsheden. Dette argument angribes af nye EU-tal. Forslaget om en skat på finansielle transaktioner er regnet igennem, og det formodes, at skatten kan indbringe EU-landenes statskasser 420 milliarder kroner årligt.

Jeg tvivler ikke på, at de slunkne statskasser i EU-landene kan bruge 420 milliarder om året. Ikke mindst nu hvor finanspagten truer, tror jeg hellere end gerne, de vil polstres lidt. Så hvis det er der pengene ender, gør de nok mere gavn end skade.

EU vil afskaffe alle andre finansskatter

Det skal dog også lige med, at EU-kommissionens forslag går ud på, at alle andre skatter og afgifter på finansielle transaktioner i de enkelte EU-lande skal afskaffes. Kun EU-skatten skal stå tilbage.

EU-kommissionen foreslår også, at pengene helt eller delvist skal gå til at betale EU-landenes bidrag til EU-budgettet. Det er noget mere betænkeligt, hvis pengene ender i EU’s kasse. En EU-skat på finansielle transaktioner kan ses som en murbrækker, en måde at få landene til at sluge ideen om, at EU kan opkræve skat direkte.

Med disse briller på er det næppe svært at se, hvorfor Merkel og Sarkozy støtter ideen.

Uanset om pengene skal gå til de enkelte landes statskasser eller til EU, bør man stille spørgsmålet: Er dette en Robin Hoodskat? Er det den måde at verdens fattigste får en større bid af kagen? 

Jeg vil opfordre til, at vi kalder denne skat, det den er: Et forslag om at indføre fælles EU-regler om skat på finansielle transaktioner.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


16. mar. 2012 - 10:16   30. aug. 2012 - 19:21

Læserbrev