Gennem de seneste 20 år har 2872 fagligt aktive mistet livet. Men nu har titusinder af mennesker i hundredevis af organisationer sat sig i bevægelse for et andet Colombia.
Christian Juhl, medlem af Folketinget for Enhedslisten
Det er 200 år siden, at Colombia blev en selvstændig stat.
Den anledning har landarbejderne og de små selvstændige, de oprindelige folk, kvindeorganisationer, miljøorganisationer, studenterorganisationer, fagforeninger med flere brugt til at samle en koalition for demokrati og retfærdighed i Colombia. De kalder initiativet Marcha Patriotica og opfatter det som den anden uafhængighed. Organisationerne har i de sidste to år igangsat debat om et alternativ til den siddende regering med den liberale præsident Santos i spidsen.
På dagens pressemøde (den 23. april, red.) fortæller en af koordineringens ledere, Piedad Córdoba fra organisationen Et Andet Colombia Er Muligt, stolt hvordan det har været muligt at komme så langt. Mere end 1200 lokale organisationer har deltaget i at udforme grundlaget og står nu bag Marcha Patriotica, der kan oversættes til ‘march for et frit og fredeligt fædreland’.
Landet er kendt for en uhyre hård linje overfor oppositionen, især fagforeningerne med mord, forsvindinger, trusler mod familiemedlemmer, fængslinger og tortur.
Paramilitære grupper med tæt tilknytning til skiftede højreorienterede regeringer har haft såkaldte dødspatruljer.
98 procent af mord og overfald ender uden dom. Gennem de seneste 20 år har 2872 fagligt aktive mistet livet.
Lokale debatter og national march
Eberto Diaz kommer fra fagforeningen for landarbejdere og små selvstændige. Han er formand for foreningens 80.000 medlemmer.
70 af fagforeningens ledere sidder i øjeblikket i fængsel.
Diaz har været med til at starte Marcha Patriotica og har forberedt den store mobilisering, som løb af stablen 21.-23. april i hovedstaden Bogotá.
De to første dage er brugt til at samle op på de lokale debatter, og den sidste dag deltager mere end 80.000 mennesker i en stor demonstration – ikke mindst landarbejdere fra hele landet. Folkene på landet har de dårligste levevilkår i Colombia.
To af lederne i fagforeningen deltager i konferencen og den store demonstration. Den ene var i Potomayo 18. april og den anden i Meta provinsen den 21. april.
Eberto Diaz har meget travlt.
Mere end 15.000 af hans medlemmer deltager i dagens store demonstration. Mange af dem rejser i bus i mere end et døgn for at komme til hovedstaden, og de skal efter demonstrationen rejse ligeså længe for igen at være hjemme. Eberto Diaz skal sammen med mange andre koordinere dagens demonstration, så alt kommer til at foregå fredeligt og uden konfrontation med politi og militær, der er massivt til stede overalt i Bogotá.
Frihandelsaftale med EU
Vi når dog at få en snak med ham om frihandelsaftalen mellem EU og Danmark, som han er meget negative overfor.
Aftalen nævner godt nok internationale rettigheder, som landene har tilsluttet sig, men aftalerne sikrer ingen mulighed for at sanktionere, hvis de ikke bliver overholdt. Colombianerne har følt frihandelsaftalen med USA på kroppen. Efter 20 år har den betydet stigning i prisen på fødevarer, der i større og større grad importeres. Desuden er omkring 600.000 småproducenter på landet gået fallit.
70 procent af Colombias landbefolkning er fattige, det vil sige de lever for under, hvad der svarer til 12 kroner om dagen. 30 procent falder ind under FN’s begreb for ekstremt fattige og lever for under 6 kroner om dagen.
Hvis EU’s frihandelsaftale gennemføres, vil det betyde endnu flere fattige i Colombia.
Da vi siger farvel til Eberto Diaz, er vi enige med ham om, at international solidaritet er nødvendig – og en del heraf er at afvise EU’s frihandelsaftale med Colombia.
Demonstrationen: Marcha Patriotica
Demonstrationen bliver større og større.
Fra fem forskellige steder i byen starter grupperne, der i timevis bevæger sig gennem Bogotas gader, for til sidst at samles på byens store Bolivar-plads.
Selvom pressen i mange dage har prøvet at skræmme folk til ikke at deltage, blandt andet ved at påstå, at FARC og andre militante organisationer har infiltreret demonstrationen, og ved at påstå, at indflydelse til de mange folkelige organisationer vil skabe social uro.
Demonstrationen, der er væsentlig mere farverig og højlydt end vi er vant til i Danmark, foregår fredeligt. Og colombianerne har ikke ladet sig skræmme af mediernes historier. De er så mange, at de slet ikke kan være på pladsen. De fylder i sidegaderne, hvor talerne og musikken fra scenen kan følges på opsatte storskærme.
De tre dage bliver et alvorligt signal til den siddende regering om, at der er behov for dialog med oppositionen, og behov for fred og sociale reformer.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278