Såfremt man havde reguleret i samme takt som de almindelige indkomststigninger, ville en pensionist for tiden have cirka 6600 kroner mere udbetalt årligt.
fra Faglige Seniorer, Storkøbenhavn
Til regeringen
Da Schlüter overtog regeringsmagten i 1982, blev reguleringen af overførselsindkomsterne afskaffet. De indkomstforhøjelser, andre fik, blev fjernet for de fattigste, samtidig med at der også dengang blev gennemført skattelettelser til de velbjergede.
Denne tilstand var selvfølgelig i det lange løb uholdbar, og da Nyrup i 1993 dannede regering, blev det muligt igen at få gennemført en regulering af overførselsindkomsterne. Socialdemokratiet og SF gik med til den såkaldte satspuljeordning. Den var bedre end ingenting, men den fortsatte i et langsommere tempo med at øge den sociale ulighed i samfundet.
På et offentligt møde den 30. marts 2007 udtalte daværende LO-sekretær Harald Børsting: »LO har længe forsøgt at råbe politikerne op for at gøre opmærksom på, at satspuljen er en grundlæggende forkert konstruktion. Man tager fra nogle, der i forvejen har lidt og giver til nogle, der har endnu mindre«.
LO Faglige Seniorers hovedbestyrelse rettede den 10. maj 2007 skriftligt en henvendelse til socialministeren, om at satspuljen fremover udelukkende burde anvendes til ældrepolitiske formål.
Selvfølgelig skal der anvendes midler til samfundets dårligst stillede, psykisk syge, voldsramte, handicappede, hjemløse og andre udsatte grupper.
I dag bruges satspuljemidlerne ikke efter §5 i Lov om en satsreguleringsprocent: »Til foranstaltninger på social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet med henblik på forbedring af vilkårene for overførselsindkomstmodtagere og svage grupper«, men til driftudgifter på disse områder, selv om disse udgifter høre hjemme i finansloven.
Vi står fast på, at de skal over på finansloven, de skal ikke betales af mennesker på overførselsindkomster, og de velbjergede skal ikke udelukkes fra at deltage i solidariteten.
Når man tager 0,3 procent af reguleringen af overførselsindkomsterne til satspuljen, vil det naturligvis øge uligheden betydeligt i samfundet til skade for de svageste. Det virker som en skjult skat, der er pålagt dem, der af den ene eller anden grund modtager overførselsindkomst.
Såfremt man havde reguleret i samme takt som de almindelige indkomststigninger, ville en pensionist for tiden have cirka 6600 kroner mere udbetalt årligt.
Såvel Socialdemokratiet som SF har i deres kompetente forsamlinger vedtaget at opsige aftalen med de borgerlige og drage omsorg for, at den fulde regulering af alle overførselsindkomster genindføres. Vi forventer – og forlanger – at det vil finde sted i denne regeringsperiode.
Vi finder ligeledes at ældrechecken bør indarbejdes i folkepensionens pensionstillæg på en måde, som ikke skader dem, der modtager den i dag.
Vedtaget af repræsentantskabet den 11. maj
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278