Med torsdagens tilslutning til Finanspagten har regeringen til fulde demonstreret, at den mener, at vejen frem for Danmark er klokkeklar nyliberal politik i hælene på EU’s stormagter.
Den røde tråd
af Birthe Sørensen, ansvarshavende redaktør
Trepartsforhandlinger, skatteudspil, afslutningsdebat i Folketinget og finanspagt har præget den politiske debat i denne uge.
Og torsdag kom så en ny meningsmåling, som på det nærmeste sendte Socialdemokratiet til tælling.
I meningsmålingen, der er fortaget af analyseinstituttet Megafon for TV 2 og Politiken – efter præsentation af regeringens skattereform – får Socialdemokraterne kun opbakning fra 16,9 procent af vælgerne. Det er det dårligste resultat nogensinde.
Siden folketingsvalget i september sidste år er Socialdemokraterne gået tilbage med hele 7,9 procentpoint, mens SF har mistet 3,5 og De Radikale 0,3 procentpoint. Omvendt går Enhedslisten frem og er nu, med 11,3 procent, dobbelt så stor som SF.
Megafon har i målingen spurgt de vælgere, der forlader regeringspartierne, om grunden til deres beslutning. Her lyder svaret, at når regeringen alligevel fører blå politik, kan man lige så godt stemme blåt.
Og det er der så en hel del som gør. Ifølge den samme måling står Venstre til at få 34 procent at stemmerne – mere end samtlige tre regeringspartier tilsammen.
Frustration og vrede
Men i virkeligheden er det jo slet ikke overraskende, at Socialdemokraterne og SF bliver ramt af vælgerflugt, når man ser på hvilken politik regeringen har ført siden valget.
Frustrationerne hos deres vælgere har stået i kø. En frustration, som heldigvis er ved at udvikle sig til vrede.
I går mødtes fagligt aktive fra hele landet for at markere deres synspunkter til trepartsforhandlingerne. På mandag er der indkaldt til demonstration for et solidarisk Danmark – imod nedskæringer overfor fleksjobbere, førtidspensionister og andre.
På listen over dem, som bliver ramt, kan nu også de arbejdsløse stille sig. Med regeringens skattereform er der lagt op til skattelettelser for de bedst stillede lønmodtagere, som blandt andet skal betales af dagpenge- og kontanthjælpsmodtagere.
Det havde næppe mange af de fagforeninger, som aktivt kastede sig ind i valgkampen, forestillet sig.
Skulderklap eller pres
Et »velfortjent skulderklap til de danske lønmodtagere«, »en rugbrødsreform«, kaldte SF-formanden Villy Søvndal regeringens udspil til skattereform, da han præsenterede det i tirsdags.
Og ja, hører man til de lønmodtagere i faste job, måske oven i købet den del som betaler topskat, så er der noget at hente i skattereformen.
Det er imidlertid på den meget korte bane. For hvad sker der, hvis man bliver ramt af arbejdsløshed? Eller sygdom? Så lurer ruinen lige rundt om hjørnet.
Det er en udvikling, som lægger et enormt pres på dem i arbejde. Hvis angsten for arbejdsløshed bliver for stor, så slækker man hellere lidt på sine rettigheder eller lønkrav.
Mange fagforeninger kan fortælle om, hvad halveringen af dagpengeperioden og fordoblingen af optjeningsperioden, som den forrige regering gennemførte, allerede har medført på arbejdspladserne.
Har man en lidt løsere tilknytning til arbejdsmarkedet, jagter man timer. Og jo nærmere man kommer den skæringsdato, hvor man ikke længere kan få dagpenge, jo mere er man parat til at finde sig i.
Hvis skattereformen bliver til virkelighed, forværres situationen for de arbejdsløse igen. »Rugbrødsreform« betyder, at for de arbejdsløse bliver der kun råd til rugbrød. Og for dem i arbejde består skulderklappet i, at lønpresset fastholdes.
Og det er i virkeligheden også formålet – af hensyn til konkurrenceevnen - forstås.
EU-kurs
Det bedste, der kan ske oven på den nye meningsmåling, er, at regeringen besinder sig og begynder at føre noget af den politik, som i hvert fald S og SF gik til valg på.
De kunne jo passende starte med at forhandle skattereform med Enhedslisten, så de værste tidsler kunne barberes væk. Skal der skaffes flere indtægter, har Enhedslisten sikkert masser af forslag.
Der er imidlertid ikke meget, der peger på, at regeringen vil slå ind på denne kurs. Med torsdagens tilslutning til Finanspagten har regeringen til fulde demonstreret, at den mener, at vejen frem for Danmark er klokkeklar nyliberal politik i hælene på EU’s stormagter.
Hvad det betyder, blev skåret ud i pap, da EU-kommissionen i onsdags præsenterede sine bindende økonomiske anbefalinger.
Danmark er godt på vej, mener Kommissionen, men der efterlyses flere reformer, såsom forringelser af invalidepension og fleksjobordning. Effektiviteten af uddannelsessystemet skal øges og såkaldte forhindringer for konkurrencen skal væk.
For det solidariske Danmark, som oprigtigt ønsker at bevare og udbygge det danske velfærdssystem, er opgaven nu ikke kun at bekæmpe regeringens asociale politik, men også at pege på den nære sammenhæng med EU-udviklingen. Der må skabes klarhed over den politiske retning. Og der må skabes bevægelse og handling.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278