Sagsøgere har krævet regeringen dømt for ikke at have overholdt grundlovens § 20, stk. 2 ved at godkende Lissabon-traktaten uden en folkeafstemning.
af Helge Rørtoft-Madsen, Folkeafstemningskomite 2010
Fredag den 15. juni klokken 12.00 afsiger Østre Landsret dom i retssagen imod regeringen (i sin tid Fogh Rasmussen-regeringen) for tiltrædelsen af Lissabon-traktaten uden folkeafstemning.
Dommen kan blive skelsættende for Danmarks forhold til EU, fordi den kan afgøre, om Lissabon-traktaten skal til folkeafstemning. Uanset om sagsøgerne eller regeringen får medhold, er det en begivenhed med et opsigtsvækkende format. Forhåbentlig vil pressen være opmærksom på den.
Mød op i landsretten
Alle interesserede er selvfølgelig meget velkomne til at møde op i Østre Landsrets gård (ad indgangen fra Fredericiagade) for at overvære begivenheden og markere sin interesse for sagen. Sagsøgerne håber, at mange kan få tid til at være med.
Da dommen ikke bliver læst op, men kan afhentes klokken 12.00, er der tilrettelagt følgende program:
Klokken 11.30 mødes sagsøgerne i Østre Landsrets gård, hvor pressen er velkommen. Her orienterer professor Ole Krarup pressen og interesserede om retssagens forløb og den forestående doms betydning.
Straks når dommen er offentlig klokken 12.00 meddeler Ole Krarup dens udfald i Østre Landsrets gård. Hvad der herefter kan ske, afhænger nok af dommens udfald.
Det kan være rart på forhånd at vide, hvad dommen kan blive. Derfor denne lille orientering:
Sagsøgere har krævet regeringen dømt for ikke at have overholdt grundlovens § 20, stk. 2 ved at godkende Lissabon-traktaten uden en folkeafstemning. I forlængelse heraf kræver sagsøgerne dom for, at tiltrædelsen af Lissabon-traktaten er ugyldig.
Heroverfor kræver regeringen at blive frifundet for anklagen for ikke at have overholdt grundlovens § 20, stk. 2.
Hvis ikke landsretten frifinder regeringen, kræver regeringen – subsidiært – at »retsvirkningerne af landsrettens dom udskydes, indtil Folketinget og regeringen har haft mulighed for at gennemføre en procedure efter grundlovens § 20, stk. 2«, det vil i realiteten sige afholdelse af folkeafstemning om Lissabon-traktaten.
Overtrædelse af grundloven
Vælger Østre Landsret at følge regeringens subsidiære påstand, giver den samtidig sagsøgerne ret i, at regeringen i sin tid overtrådte grundlovens § 20, stk 2.
Hvis Østre Landsrets dom ikke frifinder regeringen, skal Lissabon-traktaten altså til folkeafstemning. Hvis landsrettens dom mod forventning ikke giver sagsøgerne medhold, er de indstillet på at appellere dommen til endelig afgørelse i Højesteret.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278