Allerværst virker en manglende beskatning af jord og ejendom, når en given grundværdistigning bliver udnyttet og monopoliseret af finansfyrster som belånings- og spekulationsobjekt.
af Arne Hansen, Frederiksværk
Regeringen må hæve skatten på boliger og Nordsøolie, udtaler overvismanden til Information dagen derpå.
Enig, men brug også lejligheden til at lytte til georgisternes ideer om at beskatte de samfundsskabte jordværdier – både af fordelingspolitiske (herunder også geografiske) og af økonomisk funktionelle grunde.
Det skyldes, at jord – inklusiv beliggenhed – er der den mængde af, som der nu er. Jorden er jo ikke reproducerbar.
Derfor fører øget efterspørgsel via markedet i sagens natur ikke til øget udbud af jord. I stedet fører øget efterspørgsel efter grundarealer blot til øgede priser på jord og fast ejendom.
Denne gevinst ryger så lige så ned i de ret tilfældige grundejeres lommer som arbejdsfrie indtægter, sådan som vi så det over alt op til krisen i 2008.
Det er jo typisk byudvikling, der befordrer øget efterspørgsel efter jord.
Og da by- og befolkningsvækst og infrastrukturinvesteringer jo blot er en simpel følge af et komplekst samfunds udvikling, så bør de samfundsskabte jordværdier selvfølgelig komme hele det (velfærds)samfund, som har skabt udviklingen, til gode – gennem indkassering af provenuet fra en langsigtet jordværdibeskatning.
Det vil samtidig vil dæmpe konjunkturudsvingene.
Og vi får alle samtidig fornøjelsen på vores side, når jord- og ejendomsbeskatningen – som nødvendigt supplement til den ustabile markedsøkonomi – medvirker til, at vi opnår en mere rationel og skånsom ressourceanvendelse i situationer, hvor udbuddet ikke kan følge med efterspørgselen efter jord til samfundsnyttige formål, såsom boliger og virksomheder.
Allerværst virker en manglende beskatning af jord og ejendom, når en given grundværdistigning bliver udnyttet og ofte monopoliseret af ryggesløse finansfyrster som belånings- og spekulationsobjekt med en uholdbar bobleøkonomi til følge.
Altså kunne en ordentlig jordbeskatning i stedet have medvirket til at holde priserne stabile, så krisen kunne have undgået sit katastrofale omfang og skade for os alle.
Lad det ikke ske igen, sæt pris på vores naturgrundlag, og lad gevinsten – en bedre ressourceallokering og indkomstfordeling – komme os alle til gode.
Og det gælder ikke mindst os, der bor langt væk fra de store byområder.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278