28 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Apple – både drøm og mareridt

Blogs

Carl-Aage Jensen
Civiløkonom og marxist
Uddannet murer, ingeniør og civiløkonom. Har gennem mere end 30 år været aktiv i den kommunistiske bevægelse, specielt i forhold til økonomi.
Blogindlæg af Carl-Aage Jensen

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 07. maj, 2015, 06:30:55

Apple – både drøm og mareridt

Apple er på mange måder et symbol på elitens griskhed, der i USA har ført til, at 60 procent af landets vækst siden 1970'erne er havnet hos den i forvejen én procent bedst lønnede del af befolkningen.

I sidste uge offentlig gjorde IT giganten Apple sit regnskab for marts kvartalet 2015. Det viser igen rekord stort overskud.

Selskabet, der blandt andet producerer Iphone, omsatte for 58 milliarder dollars i årets første kvartal med en netto profit på 13,6 milliarder dollars efter skat mod 10,6 milliarder dollars i samme kvartal året før. Omsat til danske kroner var Apples omsætning på 385 milliarder kroner og nettoprofitten på 90 milliarder kroner i årets første kvartal.

 Apples økonomiske succes bygger på benhårde produktionsmetoder.

Til sammenligning offentliggjorde Danmarks mest succesrige virksomhed, Novo Nordisk, også sit kvartalsregnskab i sidste uge med en omsætning på 25 milliarder kroner og en nettoprofit på knap 10 milliarder kroner i de samme tre måneder.

Apple, der har sit hovedkvarter i Californien i USA, bygger sin succes på primært to elementer.

For det første bygger det på en ny smart teknologi, der er lanceret på en ny brugervenlig måde, der betyder, at Apple sammen med koreanske Samsung er dominerende på verdensmarkedet for blandt andet smartphones.

For det andet bygger Apples økonomiske succes på benhårde produktionsmetoder i Østen. Produktion af elektronikken og samlingen af Iphones forgår især på fabrikker i Kina ejet af asiatiske Foxcom og sker under slavelignende forhold, der langt fra har noget med ordnede arbejdsforhold at gøre.

Mange har set Apple som det store ideal, som har åbnet porten for en ny digital udvikling, men det er et falsk og meget idealiseret billedet af virkeligheden. Det er et billede, som Apple har udnyttet til at score kæmpe profitter, som primært går til aktionærerne, mens de amerikanske arbejdere kan se langt efter produktionsarbejdspladserne.

Apple har ikke skabt den nye teknologi, der ligger bag smartphone. Den er nemlig skabt indenfor rammerne af USA's militær ifølge den britiske teknologiforsker, Mariana Mazzucato. Hun konkluderer samtidig, at Apple og Google ikke havde været der, hvis staten USA ikke havde investeret massiv i netværks- og computerteknologi, og hun anklager derfor direkte de store monopoler for at snylte på staten. Hendes rapport har været omtalt i Ugebrevet Mandag Morgen.

Apple er på mange måder et symbol på elitens griskhed, der i USA blandt andet har ført til, at 60 procent af landets vækst siden 1970'erne er havnet hos den i forvejen én procent bedst lønnede del af befolkningen - ifølge den franske økonom Thomas Piketty.

Det ”har ført til en kvasistagnation for de laveste og mellemste indkomster” i USA, konkluderer han. Det betyder, at hovedparten af befolkningen ikke har mærket nogen særlige økonomisk forbedring siden krisen i halvfjerdserne, og de dårligst stillede har endda oplevet økonomisk tilbagegang.

Det er imidlertid ikke kun i USA, at de store virksomheder bruger staten til at tjene deres profitinteresser på samfundets bekostning.

Når de danske arbejdsgivere fremlægger forslag om at beskære alle offentlige ydelser, afspejler det klart, at de ser USA og Apple som den virkelighed, de drømmer om at indføre i Danmark. En udvikling som for almindelige mennesker også i Danmark vil vise sig at være et mareridt, ligesom det har været i USA.