24 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Finanslov betyder mindre velfærd

Blogs

Frank Aaen
Statsrevisor, økonom, tidligere MF for Enhedslisten
Født 1951. Uddannet økonom (cand.oecon.) fra Aalborg Universitet. Tidligere medlem af Folketinget og finansordfører for Enhedslisten. I dag udpeget som statsrevisor. Tidligere redaktør for DKP's daværende avis Land & Folk.
Blogindlæg af Frank Aaen
lør. 20. feb - 2021
lør. 07. nov - 2020
søn. 20. sep - 2020
man. 10. aug - 2020
lør. 30. maj - 2020

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Fredag, 30. august, 2013, 07:01:34

Finanslov betyder mindre velfærd

Regeringen står på bremsen og det nytter ikke, hvis der skal flere i job og bedre velfærd. Regeringen kan presses til indrømmelser. Det viste den seneste aftale på dagpengeområdet.

Regeringen siger, den har gjort det nødvendige for at skabe job og udvikling i økonomien.

Sandheden er, at beskæftigelsen fortsat er lavere, end da regeringen kom til.

Trods de mange løfter om, at vi skal arbejde os ud af krisen, kick-start og finansministerens evindelige snak om rekordhøje offentlige investeringer, er beskæftigelsen lavere i dag, end da regeringen kom til. Og det vil den også være næste år ifølge de prognoser, regeringen har fremlagt.

Udgiften til at rette op er begrænset, når man sammenligner med, hvad det koster at have så mange arbejdsløse.

Selv om regeringen foreslår ekstra offentlige investeringer i 2014, vil de offentlige investeringer i 2014 være mindre end i 2012. Og en stor del af investeringerne kommer fra, at kommunerne har vekslet service til investeringer. Det giver i sig selv en lavere beskæftigelse – og mindre velfærd.

Det er et svigt overfor de mange danskere, der står uden arbejde, og de tusinder som har mistet deres ret til at få dagpenge. For selv om det lykkedes at få en ydelse til dem, der mister deres ret til dagpenge, ændrer det ikke ved, at mange falder for den gamle grænse på fire års dagpenge. Og det ændrer ikke ved, at der økonomisk set er et voldsomt fald i indkomst, når man må gå fra løn til arbejdsløshedsdagpenge til kontanthjælp. Kontanthjælp er mere end intet, men ikke nogen varig løsning.

Regeringens forslag til finanslov indebærer lidt flere ansatte i det offentlige, men der vil fortsat være færre ansatte inden for velfærden, end da den nye regering kom til.

Det går ud over vores ældre, som ikke får den tilstrækkelige hjælp, og vores børn, som oplever, at der er færre voksne i daginstitutionerne. Der mangler lærere i skolen, og samlet er der 30.000 færre ansatte inden for velfærden end før krisen.

Det må der rettes op på. Og udgiften er begrænset, når man sammenligner med, hvad det koster at have så mange arbejdsløse.

Regeringen lægger op til en stram finanspolitik, samtidig med at den endnu engang sænker forventningerne til udviklingen i økonomien. Det hænger ikke sammen at holde foden på bremsen, når den økonomiske udvikling kun lige slæber sig af sted.

Regeringen siger, den gerne vil lave en aftale Enhedslisten. Men det kræver, at regeringen leverer meget mere end det, der er lagt frem.

Vi kan lave en finanslov sammen med regeringen, hvis den skaber beskæftigelse, forbedrer velfærden og fremmer den grønne omstilling, men det kræver indrømmelser fra regeringen.

Til sidst bare denne bemærkning. De indrømmelser på dagpengeområdet, som vi fik regeringen tvunget til at indgå – og som de i dag praler med – blev kun nået, fordi der var et massivt pres udefra.

Det viser to ting. Uden pres kan vi ikke nå noget. Med pres, er det muligt trods alt at nå nogle indrømmelser.