24 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Kontrol med magten

Blogs

Frank Aaen
Statsrevisor, økonom, tidligere MF for Enhedslisten
Født 1951. Uddannet økonom (cand.oecon.) fra Aalborg Universitet. Tidligere medlem af Folketinget og finansordfører for Enhedslisten. I dag udpeget som statsrevisor. Tidligere redaktør for DKP's daværende avis Land & Folk.
Blogindlæg af Frank Aaen
lør. 20. feb - 2021
lør. 07. nov - 2020
søn. 20. sep - 2020
man. 10. aug - 2020
lør. 30. maj - 2020

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Fredag, 01. juni, 2018, 07:00:27

Kontrol med magten

Rigsrevisionen og de politisk valgte statsrevisorer er en vigtig mulighed for kontrol med magten, påpeger Frank Aaen, som er nyudpeget statsrevisor.

Kontrollen med den politiske magt er afgørende. Snyder eller misbruger de den?

Korruption er sjældent det største problem i Danmark. Det er til gengæld den håbløse tro på embedsmændene i for eksempel Finansministeriet. Deres beregninger opfattes som sandheder. De kan regne ud, at kontanthjælpsmodtageres mulighed for at holde 14 dages ferie - altså 14 dage, hvor de ikke behøver at sende jobansøgninger – medfører, at der er færre, der kommer i arbejde.

Hvor er det interessant, at denne ændring kommer lige op til at Enhedslisten for første gang får mulighed for at udpege en statsrevisor.

Mange tror embedsværket er neutralt, men det er det ikke. Embedsværket skal og gør som arbejdsgiveren, ministeren, siger at svaret på et spørgsmål skal være. Det er en af grundene til, at Enhedslisten har udsendt en rapport om den politiske regnemaskine, som Finansministeriet bruger.

Derfor er det så vigtigt, at offentligheden kan få indsigt i de dokumenter, som magthaverne får som grundlag for at træffe beslutninger, herunder dokumenter, der peger på problemer i forhold til den beslutning, der er på vej. Men muligheden for at få aktindsigt har partier fra SF og til højre beskåret.

Rigsrevisionen og de politisk valgte statsrevisorer er en vigtig mulighed for kontrol med magten. Den kan flertallet heller ikke lide. Derfor har der været en række angreb fra regeringen på Rigsrevisionen, når den for eksempel har kritiseret salget af vaccineproduktionen på Statens Seruminstitut. Privatisering er jo et mantra for regeringen, derfor skal kritik skydes ned.

For forståelsen: Rigsrevisionen står for det tekniske, ikke bare for at kontrollere tallene, men også for at vurdere om statens interesser og de politiske beslutninger er varetaget på optimalt. Statsrevisorerne er politikere valgt af Folketinget. De kan bede om at få analyseret en sag og på baggrund af den kræve svar fra de ansvarlige ministre og udtale kritik. Det er ikke behageligt, derfor har den siddende regering i flere tilfælde angrebet Rigsrevisionen for at være politisk skæv i sine analyser.

Heldigvis har statsrevisorerne bakket op om Rigsrevisionen, senest i vaccine-sagen, men et flertal vil nu begrænse mulighederne for, at en Statsrevisor kan kræve at få en sag undersøgt. Praksis har hidtil været, at hvis en statsrevisor ønskede en undersøgelse, blev den sat i gang. Den regel sikrede, at der blev en undersøgelse af Dong-salget. Nu ønsker flertallet, at der skal være mindst to revisorer, der ønsker en undersøgelse. De tror, de måske kunne have forhindret en Dong-undersøgelse, men hvor er det naivt af dem at tro, at de kan lukke en skandale ned med en ændring af de formelle regler.

Og hvor er det interessant, at denne ændring kommer lige op til at Enhedslisten for første gang får mulighed for at udpege en statsrevisor, nemlig undertegnede.