24 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Mere åbenhed om skat er en fordel

Blogs

Frank Aaen
Statsrevisor, økonom, tidligere MF for Enhedslisten
Født 1951. Uddannet økonom (cand.oecon.) fra Aalborg Universitet. Tidligere medlem af Folketinget og finansordfører for Enhedslisten. I dag udpeget som statsrevisor. Tidligere redaktør for DKP's daværende avis Land & Folk.
Blogindlæg af Frank Aaen
lør. 20. feb - 2021
lør. 07. nov - 2020
søn. 20. sep - 2020
man. 10. aug - 2020
lør. 30. maj - 2020

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Lørdag, 22. december, 2012, 13:34:31

Mere åbenhed om skat er en fordel

Selskaberne skal ikke snylte på vores velfærd, uddannet arbejdskraft, forskning, infrastruktur og økonomi. De skal som alle andre være med til at bidrage til det samfund, de nyder godt af og tjener penge på.

Finanslovsaftalen med Enhedslisten for 2012 medførte, at Skatteministeriet skulle offentliggøre tal for selskabernes faktiske skattebetaling i Danmark.

Som forudset og påvist af Enhedslislisten er der mange selskaber, der ikke betaler skat. Q8 har aldrig, i de næsten 30 år de har været i Danmark,  betalt skat. Der er en række andre store selskaber, der betaler intet eller meget lidt i skat.

Enhedslisten er glad for at Skat nu laver det arbejde, som vi i mange år har udført. Mon ikke flere selskaber, som McDonald’s gjorde det for nogle år siden, nu finder ud af at betale til samfundet. Det at være skattespekulant er jo – for de fleste - ikke nogen hædersbetegnelse.

Millionær og konservativt medlem af Folketinget, Brian Mikkelsen, tordner imod, at Skat nu fremlægger tal for, hvad selskaberne betaler i skat. Det er helt rimeligt. De Konservative får jo væsentlige bidrag fra de selskaber, der nu skal offentliggøre, hvor meget eller typisk hvor lidt de betaler i skat. De konservative og alle de borgerlige partier får en andel af det, som selskaberne ikke betaler i skat.

Faktisk betaling af skat

Men hvad er problemet for de konservative og selskaberne? Selskabernes skattebetaling fremgår jo i forvejen af de årsregnskaber, de skal fremlægge og offentliggøre på Erhvervsstyrelsens hjemmeside.

De har hun et problem, hvis de tal, der er i årsregnskabet, afviger fra det, de faktisk har betalt. Og det er, ved jeg, ofte tilfældet. Der er i mange tillælde ingen sammenhæng mellem det tal, der står i årsregnskabet og det beløb, der rent faktisk er indbetalt til Skat og dermed til velfærden. Her kommer vi meget nærmere med de tal, Skat nu offentliggør.

Og hvis det er et problem med åbenhed om skat, hvorfor er der så virksomheder i for eksempel Sverige, der i mange år har haft den åbenhed.

I debatten hører vi hele tiden, at selskaberne betaler moms og afgifter, og de ansatte betaler indkomstskat. Det håber jeg da. Det gør alle vi andre, betaler moms, skat og afgifter. Vi betaler også indkomstskat, og det samme skal selskaberne.

Selskaberne skal ikke snylte på vores velfærd, uddannet arbejdskraft, forskning, infrastruktur og økonomi. De skal som alle andre være med til at bidrage til det samfund, de nyder godt af og tjener penge på.

Lys på selskaberne

Vi vil nu bore i de tal, der er fremlagt, men vi vil også gå videre. Sammenlignet med andre lande er Danmark jo privilegeret med et fungerende skattesystem, der trods alt har nogle muligheder for at kontrollere de store.

Det er meget værre for udviklingslandene, der må se, at de store overskud, der scores på deres råstoffer, ikke bliver beskattet. Faktisk unddrages udviklingslandene for skat og renter, der udgør et beløb, der er langt større end end den udviklingshjælp, de mindst udviklede land får fra den rige del af verden.

Nu får vi i bedste fald tal for, hvor meget selskaberne rent faktisk betaler i skat i Danmark. Men der skal være en regnskabsaflæggelse for hvert enkelt land og en opgørelse over den konkrete skattebetaling i de enkelte lande. Det vil sætte lys på selskaberne og på de lokale magthavere, der scorer store private gevinster.

Unddragelse af skat er en afgørende grund til, at mange af verdens fattigste lande, der har enorme naturressourcer, alligevel er blandt de lande, hvor befolkningen er mest fattig.

Mere åbenhed om skat og indkomst vil være en enorm fordel for at skabe mere lighed i verden. Den åbenhed, der offentliggøres nu – www.skat.dk – er et skridt på vejen. Enhedslisten vil følge op. Få selskaber betaler en stor andel af den samlede skattebetaling fra selskaberne, andre meget lidt eller nul. Det kræver fortsat undersøgelse.