24 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Mordet på skatten

Blogs

Frank Aaen
Statsrevisor, økonom, tidligere MF for Enhedslisten
Født 1951. Uddannet økonom (cand.oecon.) fra Aalborg Universitet. Tidligere medlem af Folketinget og finansordfører for Enhedslisten. I dag udpeget som statsrevisor. Tidligere redaktør for DKP's daværende avis Land & Folk.
Blogindlæg af Frank Aaen
lør. 20. feb - 2021
lør. 07. nov - 2020
søn. 20. sep - 2020
man. 10. aug - 2020
lør. 30. maj - 2020

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Fredag, 11. september, 2015, 06:35:11

Mordet på skatten

Skat har siden 2005 været gennem utallige omstruktureringer og fyringsrunder. Lukkede kontorer og kaos har været til fordel for ikke mindst den rigeste del af befolkningen.

Der går ikke en dag uden en ny skandale i Skat. Mandag kom det frem, at Skat opkræver gæld, der er forældet. Mens man ikke kan overkomme at opkræve gæld fra dem, der reelt skylder penge, bruger man åbenbart kræfter på at opkræve gæld, man ikke længere har ret til at opkræve. Og de opkræver penge fra folk med så lave indkomster, at man ikke må trække betaling til gæld.

Der er brug for at genopbygge et retfærdigt skattesystem.

Det er desværre blot endnu en grotesk fejl i den skatteopkrævning, der er så afgørende for velfærden og sikring af mere lighed i samfundet.

Lad os tage et par andre eksempler:

Snyd med refusion af udbyttebetaling. Aktieejere med en udenlandsk adresse har fået refunderet udbytteskat i Danmark, selv om de aldrig har betalt denne skat. Skat anslår, at der er snydt for 6,2 milliarder kroner. Det tabte beløb kan være endnu større.

Der er flere årsager til, at det kunne ske. Ledelsen i Skat og en række skatteministre har undladt at stoppe snydet. Allerede i 2005, under VK blev problemet rejst. Det blev flere gange påpeget i de følgende år, og i 2012 blev der tilmed vedtaget en lov for at stoppe snyderiet (en lov som VK stemte imod). Trods den lov fortsatte snydet, ikke mindst fordi Skat siden 2005 har været igennem utallige omstruktureringer og fyringsrunder. Det startede under VK-regeringen men fortsatte, trods Enhedslistens forsøg på at stoppe dem, under SRSF-regeringen. I 2013 blev det kontor, der skulle forhindre snyd med udbytteskatten, lukket. Samme år eksploderede snyderiet.

Omkring ejendomsbeskatningen blev der gennem et tiår konstateret fejl for milliarder af kroner. Nogen har betalt for meget, andre er sluppet for billigt. Ud over det grundlæggende problem med skattestoppet, der var og er mest til fordel med dem med de dyreste ejendomme, så er der igen et klart politisk ansvar for Skats fejl. Trods advarsler, blandt andet fra Rigsrevisionen, blev intet gjort. VK-regeringen så helst, der blev så meget kaos, at ejendomsbeskatningen brød sammen, igen til fordel for de rigeste i samfundet.

Skandalerne i Skat har ikke mindst rod i VK's omlægning af kommunalreformen i 2005, der flyttede opgaver fra kommunerne til skat og rundt i landet. Der  blev fyret tusinder af ansatte, blandt andet med henvisning til nye IT-systemer, der enten viste sig ikke at virke, eller blev forsinkede. Fyringerne blev gennemført alligevel. Der er fortsat flere hundrede fyringer på vej.

Striben af fejl skader viljen til at betale skat. De fleste vil gerne betale skat til fordel for fællesskabet, hvis skatten udmåles retfærdigt, og man ikke bare kan slippe. Men troen på retfærdighed svækkes med alle disse skandaler. Derfor må der gribes ind: Reglerne skal være klare og forståelige, og der skal være ansatte nok til at sikre en ordentlig sagsbehandling. Alt andet er bare til gavn for Cepos, Liberal Alliance, Saxo Bank og alle de andre, der grundlæggende mener, at al skat er tyveri af de penge, ”vi selv har tjent.”.  Der er brug for at genopbygge et retfærdigt skattesystem.