24 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Stop for udlån af bageudstyr

Blogs

Frank Aaen
Statsrevisor, økonom, tidligere MF for Enhedslisten
Født 1951. Uddannet økonom (cand.oecon.) fra Aalborg Universitet. Tidligere medlem af Folketinget og finansordfører for Enhedslisten. I dag udpeget som statsrevisor. Tidligere redaktør for DKP's daværende avis Land & Folk.
Blogindlæg af Frank Aaen
lør. 20. feb - 2021
lør. 07. nov - 2020
søn. 20. sep - 2020
man. 10. aug - 2020
lør. 30. maj - 2020

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Fredag, 15. september, 2017, 14:25:12

Stop for udlån af bageudstyr

Man kan grine af det med bageudstyr, men regeringens spin dækker over noget helt andet: Kommunernes mulighed for at levere gode og billige løsninger til borgerne skal begrænses.

Regeringen er ude i et nyt privatiserings-felttog: "Offentligt opgavetyveri" skal stoppes. Som slagnummer bruger de, at bibliotekers udlån af bageudstyr skal stoppes.

Den sad. Det skal biblioteker da ikke. Men det er er fake news. Der findes ét eksempel i Vollsmose, hvor bageudstyr indgår i en pakke, man kan låne, hvis man sammen med boglån vil prøve sig frem som konditor. Bliver man bidt af det, skal man ud på markedet og finde tingene, pakken kan kun lånes i 30 dage og kan ikke fornys.

Det alvorlige i regeringens udspil er, at man prøver at fjerne kommunalfuldmagten, der giver kommunerne mulighed for at udvide deres aktivitet. 

Det er langt ude, at regeringen skal bruge dette som murbrækker. Pakken indgår i et større projekt om bæredygtighed, hvor man kan låne udstyr for at se, om det er noget man vil gå videre med: Et fitness-kit, hvis man vil prøve at komme i bedre form, eller udstyr til brug når barnet flytter hjemmefra. Hvorfor købe og eje, når man kan låne og dele, som der står på bibliotekets hjemmeside. Projektet er støttet af Miljøministeriet.

Man kan grine af det med bageudstyr, men det spin dækker selvfølgelig over noget helt andet: Kommunernes mulighed for at levere gode og billige løsninger til borgerne skal begrænses. Virksomhedernes mulighed for profit skal udvides.

Det alvorlige i regeringens udspil er, at man prøver at fjerne kommunalfuldmagten, der giver kommunerne mulighed for at udvide deres aktivitet. Historisk har fuldmagten været med til at udvikle velfærdssamfundet i takt med borgernes ønsker og samfundets udvikling. Det gælder udvikling af forsyningsområdet (gas, el, vand, fjernvarme), byplanlægning i form af køb og salg af jord, kultur og erhvervsudvikling. Alt sammen startet uden lovhjemmel men heller ikke forbudt. Tilsvarende med velfærdsinstitutioner. Alt har heldigvis ikke skulle vente på en lov.

Når regeringen skal bruge eksempler som bageudstyr, flishugning og kursusvirksomhed, som de også nævner, de vil have stoppet, mens de mangler større problemer, viser det, at der allerede er fuld (for meget!) kontrol med kommunerne. Men regeringen vil stoppe for kommunernes udvikling. Kun velfærd (der i øvrigt skal i udbud, så private kan komme til)  intet andet. Ren ideologi. Mest muligt skal overlades til markedet.

Et stort slagsmål gælder genbrug. Dansk Industri og Dansk Erhverv vil stoppe genbrug fra kommunale genbrugsstationer. Alt, der afleveres, skal betragtes som affald, ikke sælges i en genbrugsbutik.

Det illustrerer meget godt, at kommunerne prøver at fremme et vigtigt miljøhensyn og give borgerne mulighed for billigt at købe brugt i stedet for nyt. Det viser en reaktionær holdning hos DI og DE, som de ikke må komme igennem med. Det er tankevækkende, at denne sag nævner regeringen ikke – det er dog for sort – men lur mig om det ikke stoppes, hvis kommunalfuldmagten bliver til en stram lovgivning om. hvad kommunerne må.