25 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Verdens byer og CO2-udledning

Blogs

Kaj Pihl
Miljø og genbrugsrådgiver
Uddannet lærer med mere end 10 års undervisningserfaring i Danmark samt fire måneder i Angola. Omfattende praktisk og ledelsesmæssig erfaring med indsamling og genbrug af brugt tøj gennem mere end 30 år i Finland, USA, Litauen og Danmark.
Blogindlæg af Kaj Pihl
ons. 14. apr - 2021
fre. 25. dec - 2020
fre. 23. okt - 2020
fre. 21. aug - 2020

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 10. oktober, 2019, 15:20:49

Verdens byer og CO2-udledning

Byernes indbyggere bærer ikke alle det samme ansvar for klimaproblemerne. DR's ”21 Søndag: Klimaspecial” præsenterede os for tusinder af byboer, som ikke står for CO2-udledningen, men som tværtimod hver dag kæmper for at rette op på skaden.

Verdens byer står for 70 procent af verdens samlede CO2-udledning.

Dette var en af oplysningerne, vi fik i DR TV udsendelsen ”21 Søndag: Klimaspecial” den 6. oktober. Oplysningen giver umiddelbart god mening med tanke på, at cirka 60 procent af verdens befolkning lever i byer. Climate change deniers – altså de der forsøger at benægte, at klimaproblemerne er menneskeskabte – bør tænke en ekstra gang over dette. Kunne der mon være en sammenhæng mellem klima og menneskelig aktivitet?

Det var i øvrigt en spændende udsendelse. Tankevækkende. Både lidt skræmmende i vejrudsigten for 2100 og opmuntrende i indslaget om nogle af de mange forholdsregler mod virkningerne af global opvarmning, som gennemføres i storbyer verden over.

“Verdens byer står for 70 procent af verdens samlede CO2-udledning” er en overskrift, der fanger min opmærksomhed af flere grunde. Netop byerne må være oplagte steder at bekæmpe årsagerne til global opvarmning og klimaforandringer, da her er så mange mennesker til at gøre noget.

Men der er altså noget galt med overskriften: “Verdens byer står for …” Nej, det gør verdens byer ikke. Verdens byer er et resultat af menneskelig aktivitet, ikke en organisme, der en dag gav sig til at udlede CO2.

Kunne overskriften så være: “De mennesker, der bor i verdens byer, står for 70 procent af verdens samlede CO2-udledning”?

I New York i USA, hvorfra 21 Søndag viste flere gode initiativer til bekæmpelse af global opvarmning, lever ifølge Coalition for the Homeless mere end 60.000 hjemløse (2016).

Den amerikanske organisation "National Alliance to End Homelessness" vurderede i 2014, at der var 578.000 hjemløse i hele USA. Alle disse mennesker kan vi vist godt fritage for at bidrage til overdreven CO2-udledning.

På verdensplan lever 736 millioner mennesker, eller cirka 10 procent af hele verdens befolkning, i ekstrem fattigdom (Verdensbanken).

Mange af disse millioner af mennesker lever i byer. De har ikke bil, tager ikke på flyrejser og køber ikke nyt “fast fashion”-tøj, hver gang en ny forurenende kollektion truer med at skubbe den globale balance ud over endnu en planetar grænse.

Vi har indsnævret feltet. Millioner af byboer verden over står ikke for 70 procent af verdens samlede CO2-udledning. “21 Søndag: Klimaspecial” præsenterede os for tusinder af andre byboer, som ikke står for CO2-udledningen, men som tværtimod hver dag kæmper for at rette op på skaden.